Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά σε Ερντογάν: «Η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ»

Στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία αναφέρθηκε μιλώντας στο Α’Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
«Η δήλωση της ΕΕ είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή,

είναι η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.

«Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί αυτό που έχω πει εδώ και 2 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθειά της να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο’.

Επισήμανε ακόμη ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην επόμενη φάση εμπλέκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε μάλιστα το Κυπριακό ως «ένα πρόβλημα πρωτίστως παράνομης κατοχής και επεμβατικών «δικαιωμάτων» από την πλευρά της Τουρκίας. Στο Crans Montana μπήκε στο τραπέζι η ουσία του Κυπριακού».

Τέλος, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είπε πως η Αθήνα θέλει «μια συμφωνία με την πΓΔΜ που να αντέχει μέσα στο χρόνο και θα λύνει τα προβλήματα».