Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Τα Ιμια είναι γκρίζα ή κόκκινα;

Η Τουρκία απέκλεισε τα Ιμια, επιχειρώντας μία κατά κάποιον τρόπο ντε φάκτο προσάρτησή τους
Από τον
Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη απόγευμα), η νέα κρίση των Ιμίων είναι σε μία στατική φάση.
Ενώ από το 1996 στην περιοχή υπήρχε «ισορροπία δυνάμεων», τις τελευταίες εβδομάδες τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής είχαν σχεδόν αποκλείσει τα Ιμια,
μη επιτρέποντας την προσέγγιση ελληνικών πλωτών μέσων, κάτι που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, όταν επιχείρησε να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της κρίσης των Ιμίων.
Με άλλα λόγια, αυτές τις εβδομάδες η Τουρκία απέκλεισε τα Ιμια, επιχειρώντας μία κατά κάποιο τρόπο ντε φάκτο προσάρτησή τους.

Η κατάσταση και το κλίμα έντασης στο Αιγαίο και στα Ιμια άρχισε να επηρεάζεται από την απόφαση της Τουρκίας να αποκλείσει τον πλου του πλοίου-εξέδρας Saipem 12000 της ιταλικής ΕΝΙ προς το κοίτασμα «Στούπα», στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Εκεί η Τουρκία έστειλε 11 πλοία του πολεμικού ναυτικού της για να παρεμποδίσουν την πορεία του Saipem 12000 στον προορισμό του, το οποίο παραμένει ακινητοποιημένο εν αναμονή οδηγιών.

Να σημειώσουμε ότι της επιχείρησης αποκλεισμού του Οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ προηγήθηκε επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού γενικού επιτελείου στη Στρατιά Αιγαίου, ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να διοικούν τρεις επιχειρήσεις με σύγχρονες μεθόδους σε ένα κέντρο διοίκησης και αφού τόνισε ότι θα μπορούσαν να ελέγξουν όλη την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, κατέληξε ως εξής: «Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, όχι μόνο τα Καρντάκ (Ιμια), έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Αρα, μπορούμε να εικάσουμε ότι, προτού αρχίσει ο αποκλεισμός του Οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό γενικό επιτελείο κατέστρωσε ένα πλήρες σχέδιο, το οποίο είχε διάφορα σενάρια, ένα από τα οποίαπροέβλεπε την εμπλοκή της Ελλάδας και την επέκταση της κρίσης στο Αιγαίο, εξ ου και οι δηλώσεις Ακάρ.

Πάμε τώρα στον εμβολισμό της ναυαρχίδας του Λιμενικού Σώματος.
Δεν έχει διευκρινιστεί κάτω από ποιες συνθήκες και για ποιον λόγο έπλευσε εκείνο το βράδυ στην περιοχή. Το πώς και το γιατί αξίζει να διευκρινιστεί, όπως αξίζει να διευκρινιστεί αν είχε προηγηθεί προειδοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και γιατί αυτό το σοβαρό γεγονός που ακολούθησε την προειδοποίηση δεν αναφέρθηκε άμεσα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στον... κ. Καρανίκα, όπως και στο ΥΠΕΞ, οι οποίοι φέρεται ότι ενημερώθηκαν από ιστοσελίδες για το γεγονός.
Πάντως, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την επομένη του επεισοδίου:

«Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις 13 Φεβρουαρίου υποστηρίζεται ότι ο γ.γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή των Ιμίων. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά ως συνήθως παραπληροφορεί και διαστρεβλώνει τα γεγονότα... Η αλήθεια είναι πως ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα (Καρντάκ) Ιμια, τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα.

Του ανέφερε πως δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, πως δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες και ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση».
Δεν υιοθετούμε την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αλλά σημειώνουμε ότι, αν έγινε η προειδοποίηση, ακολούθησε ο πλους της ναυαρχίδας του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή και ο εν ψυχρώ εμβολισμός του.
Αρα, το μήνυμα που δόθηκε στην Ελλάδα με την πράξη αυτή είναι ξεκάθαρο και είναι το εξής: «Τα νησιά Ιμια είναι τουρκικά και τα νερά γύρω από αυτά είναι τουρκικά χωρικά ύδατα και όποιος από τούδε και στο εξής αποτολμήσει να προσεγγίσει θα βυθίζεται».
Και για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην πήρε το μήνυμα η ελληνική πλευρά, την άλλη μέρα ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ που προαναφέραμε αλλά και η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα Ιμια «είναι τουρκικά».

Αρα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Τουρκία προχωρά σε ντε φάκτο προσάρτηση των Ιμίων, ενέργεια που θα υποστηρίξει το ερχόμενο διάστημα με τη στρατιωτική βάση που κατασκευάζει στο παρακείμενο Γκιουμουσλούκ, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι το 1996 για να καταλάβουν τη μικρή Ιμια.

Με άλλα λόγια, ο Σημίτης έκανε γκρίζα τα Ιμια και ο Τσίπρας, με τον κ. Καρανίκα, τα έκανε κόκκινα, δηλαδή τουρκικά. Πικρή είναι η αλήθεια, αλλά πρέπει να λέγεται.Αλήθεια, τι έκαναν τους κυβερνώντες στην αρχαιότητα όταν έχαναν εθνικό έδαφος;