Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Όλα είναι πιθανά απο εδώ και εμπρός!

Επικίνδυνη εξέλιξη στον διαφαινόμενο Ψυχρό Πόλεμο
Του Κώστα Μπετινάκη Τι ακριβώς συμβαίνει στο Χαλέπι; Οι Άσαντ και Πούτιν βάλθηκαν να εξολοθρεύσουν τον πληθυσμό της πόλης;
Δεν γίνεται πόλεμος εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών ανταρτών; Ή μήπως ο τερματισμός των διμερών ειρηνευτικών συνομιλιών από τις ΗΠΑ αποτελεί την πλέον επικίνδυνη εξέλιξη στον διαφαινόμενο νέο Ψυχρό Πόλεμο;

 
Τζος Έρνεστ: «Η υπομονή όλων με τη Ρωσία εξαντλήθηκε»Τι θέλουν να πιστέψουμε τα ελεγχόμενα δυτικά Μέσα;

Η κατάρρευση των διμερών συνομιλιών για την επίτευξη ειρηνευτικής επίλυσης στον συριακό πόλεμο που προκλήθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίζεται από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις αναπόφευκτα έχει οδηγήσει στη φονική «στρατιωτική επίλυση» του ζητήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, «η απόφαση της διακοπής των διμερών καναλιών με τη Ρωσία -που είχαν δημιουργηθεί για να διακοπούν οι εχθροπραξίες- δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, αλλά αφού εξαντλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για διαπραγμάτευση και (αφού) η Ρωσία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «όλων η υπομονή με τη Ρωσία εξαντλήθηκε».
 
Αντίθετη άποψη διατυπώνεται από τους Ρώσους και τους Ιρανούς, οι οποίοι στηρίζουν τις κυβερνητικές συριακές δυνάμεις για να ανακαταληφθεί το ανατολικό Χαλέπι, το οποίο αυτήν τη στιγμή κατέχουν οι ενισχυόμενοι επίσημα από τα εμιράτα του Κόλπου τζιχαντιστές.

Παραμερίζοντας τις κατηγορίες ότι η πρόκληση της αιματοχυσίας στη Συρία αποτελεί ακόμη ένα από τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ, η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατηγόρησε -χωρίς να προσκομίσει κάποια απόδειξη- τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Συρίας για «βαρβαρότητα», χαρακτηρίζοντάς τες υπεύθυνες για την επίθεση εναντίον της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

Ξεχνώντας ότι μόλις την προηγούμενη δεκαπενταετία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εισέβαλαν, κατέλαβαν προκαλώντας εκατόμβες νεκρών και τραυματιών και μυριάδες πρόσφυγες σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία, η Λιβύη, η Συρία, η Υεμένη και ο Λίβανος. Καταστρέφοντας οικονομίες και κοινωνικές δομές, προκαλώντας εθνοτικούς και θρησκευτικούς πολέμους, και τοποθετώντας διεφθαρμένους πολιτικούς-υποχείριά τους στην εξουσία.

Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσει η Ευρώπη με πρόσφυγες που προσπαθούν να γλυτώσουν από τις επιπτώσεις των προκληθέντων νεο-αποικιακών πολέμων.

Οι φερόμενοι ως «βάρβαροι» Ρωσία, Ιράν και Κίνα χαρακτηρίζονται έτσι μόνο και μόνο επειδή αντιτίθενται στις αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον κυρίαρχων κρατών.

 
Το Χαλέπι, όπως είναι σήμερα

Η κυβέρνηση της Συρίας κάλεσε τη Ρωσία να τη στηρίξει στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τους μισθοφόρους που εστάλησαν για την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Άσαντ.

Οι Ρώσοι κατηγορούνται επειδή αντιτάχθηκαν στη διάλυση ενός ακόμη κράτους όπως έγινε στο παρελθόν με το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη.

Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, θα δούμε ποια είναι η πολιτική που ακολουθείται και σήμερα από την Ουάσινγκτον...

Σε τι διαφέρει η στρατηγική της απέναντι στη συριακή κρίση με την προσπάθεια διάλυσης του Βιετνάμ, πριν από μερικές δεκαετίες; Ή του πολέμου της Ιαπωνίας -σημερινού συμμάχου των ΗΠΑ- (πριν από μισό αιώνα και πλέον αιώνα) όταν είχε εισβάλει στην Κορέα, την Κίνα και άλλες περιοχές της νοτιοδυτικής Ασίας;

Το Ιράν -από τις χαρακτηριζόμενες ως εχθρικές χώρες των ΗΠΑ- παρεμπιπτόντως, ουδέποτε (στη σύγχρονη εποχή) αναμείχθηκε σε επιθετικό πόλεμο. Το Ιράκ με την παρακίνηση και υποστήριξη των ΗΠΑ είχε επιτεθεί εναντίον του Ιράν, το 1980, σ' έναν καταστροφικό πόλεμο που κράτησε δέκα χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Αν κρίνουμε ποιοι είναι υπεύθυνοι να εξαπολύουν πολέμους και να τους απονεμηθεί ο χαρακτηρισμός του «βαρβάρου», τότε θα πρέπει να στραφούμε προς την Αμερική και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Σε άρθρο του ο επίτιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας Τζέιμς Πέτρας από το Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης υποστηρίζει: «Στην αρχαία Ελλάδα οι βάρβαροι βρίσκονταν εκτός των συνόρων της κυριαρχίας των Ελλήνων. Δεν μιλούσαν τη γλώσσα και δεν ασπάζονταν τον ελληνικό πολιτισμό. Ήταν οι εισβολείς που επιβουλεύονταν τον πλούτο και την καλλιέργεια των Ελλήνων. Σήμερα οι βάρβαροι είναι εντός του δυτικού πολιτισμού και εξαπλώνονται προς τα έξω».