Βαθιά ανήσυχη είναι η βρετανική κοινή γνώμη μετά την αποκάλυψη ότι έχουν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο 400 περίπου τζιχαντιστές που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος στη Μέση Ανατολή, από τους οποίους μόνο 14 έχουν φυλακιστεί.
Την θέμα παραδέχτηκε η βρετανική κυβέρνηση.
Όπως γράφει η Daily Mail, η πραγματικότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από ό,τι παραδέχονταν μέχρι πρότινος οι Βρετανοί υπουργοί.
400 τζιχαντιστές, επισημαίνει η εφημερίδα, κυκλοφορούν ελεύθεροι στους δρόμους.
Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας, που μίλησαν στην κυριακάτικη Mail, είπαν ότι οι άνδρες αυτοί, εκπαιδευμένοι στη χρήση αυτόματων όπλων και στις βομβιστικές επιθέσεις στα πεδία των μαχών, θα μπορούσαν να εξαπολύσουν σφαγές στη Βρετανία σαν εκείνες στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.
Το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο, εκτιμά ότι 850 Βρετανοί πολίτες ταξίδεψαν συνολικά στη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν ως τζιχαντιστές και από αυτούς 400 επέστρεψαν στη χώρα σαν να μην τρέχει τίποτα.
Ο οποιοσδήποτε από αυτούς μπορεί να διωχθεί ανά πάσα στιγμή αφού συμμετείχε σε τρομοκρατική οργάνωση και συγκεκριμένα στο Ισλαμικό Κράτος.
Μια ακόμα παραδοχή που έχει εξοργίσει τους Βρετανούς είναι ότι μόνο 14 από αυτούς τους τζιχαντιστές έχουν φυλακιστεί ενώ προηγουμένως τους έλεγαν ότι ήταν 54 οι καταδικασθέντες.
Ο Βρετανός βουλευτής των Εργατικών Χαλίντ Μαχμούντ, ο οποίος πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός των Βρετανών υπηκόων που πήγαν στη Συρία και στο Ιράκ ανέρχεται σε κάποιες χιλιάδες, είπε:
«Μόνο ένας μικρός αριθμός έχει διωχθεί… (…) Εάν ξέρουν ποιοι είναι πρέπει να τους ασκηθούν διώξεις, αλλά η αστυνομία και η ασφάλεια δεν έχουν τα μέσα για να το κάνουν».
Ο καθηγητής Άντονι Γκλις, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών για την Ασφάλεια και την Πληροφορία στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, είπε στην κυριακάτικη Mail ότι ο «μικροσκοπικός» αριθμός διώξεων είναι «άκρως ανησυχητικός»
«Αυτοί οι άνθρωποι εκπαιδεύτηκαν για να είναι φονιάδες και η κοινή γνώμη δεν μπορεί να το πιστέψει [ότι δεν έχουν διωχθεί]. Ποιο μήνυμα άραγε στέλνουμε στον κόσμο;».
Ο πρώην υπουργός Ασφάλειας, λόρδος Γουέστ του Σπίχεντ, δήλωσε με τη σειρά του στην εφημερίδα:
«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και ριζοσπαστικοποιήθηκαν είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι».
Μεταξύ των εκατοντάδων που πήγαν στη Συρία να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος είναι και ο Μάρκ Κάσι, ένας φοιτητής που πήγε στη Συρία ενώ εκκρεμούσε η δίκη του για βιασμό.
Πήγε το 2014 στη Συρία για δύο μήνες για να πολεμήσει, σε περιοχές υπό το το Ισλαμικό Κράτος, αλλά τελικά γύρισε στη Βρετανία και κυκλοφορεί ελεύθερος ενώ φιλοξενείται και σε δημοτικό διαμέρισμα.
Ένας άλλος τζιχαντιστής, ο Τζιανλούκα Τομασέλι (ιταλικής καταγωγής εξισλαμισμένος) εργάζεται ως παρκαδόρος σε δημόσιο νοσοκομείο στο Λονδίνο, αφού έμεινε έναν ολόκληρο χρόνο στη Συρία.
Η αστυνομία και η MI5 προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με όλους τους βετεράνους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για να αξιολογήσουν πόσο επικίνδυνοι είναι.
Όσοι κριθούν ότι πήγαν απλά για την «εμπειρία» ή για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια θα αφεθούν στην ησυχία τους, οι υπόλοιποι θα τεθούν υπό παρακολούθηση.
Όπως αντιλαμβάνεστε έχουν σοβαρό πρόβλημα στη Βρετανία και η χώρα δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής με 400 βετεράνους τζιχαντιστές να κυκλοφορούν ελεύθεροι.