Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Τον πήρε τηλέφωνο και ο Νταβούτογλου φοβήθηκε...μετα απο λίγο έγινε κόσκινο το Αιγαίο

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά με Νταβούτογλου για τις παραβιάσεις που χθες έφθασαν τις 21, στο Αιγαίο
«Ελα, Αχμέτ, ο Αντώνης είμαι»... Κάπως έτσι θα ξεκίνησε η τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που στόχο είχε να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις.
 Το τηλεφώνημα από την... κόκκινη γραμμή Αθηνών - Αγκυρας (που το επιβεβαίωσε το Μαξίμου) αποκάλυψε η γνωστή πλευρά των μαρτυριάρηδων της Αγκυρας. Αλλά, αν κρίνουμε από τη χθεσινή συμπεριφορά των Τούρκων, δεν φαίνεται να είχε αντίκρισμα, μια και το... παράλογο των γειτόνων μας συνεχίστηκε, καθώς, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς πετούσε για τη Λευκωσία, οι Τούρκοι έκαναν «κόσκινο» το Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και πριν καλά καλά καταλαγιάσουν τα απονέρα της πρόκλησης από την κορβέτα «Buyukada» που έφτασε ως το Σούνιο. Και δεν σταμάτησαν σε αυτό.
 
Εστειλαν στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ επιτροπή για να συζητήσουν... μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στρατιωτικού περιεχομένου. Την επιτροπή της Αγκυρας «συνόδευσαν» επτά μαχητικά, τα δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα, και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, που συνολικά πραγματοποίησαν δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και 21 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε ολόκληρο το Αιγαίο. 

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός από τη Λευκωσία φρόντισε να στείλει τα δικά του μηνύματα.
«Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πράγματι προκλητικές» τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς στο κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η κατάσταση «δεν συγκρίνεται με την εισβολή του '74 και δεν πρέπει να δίνουμε μόνοι μας μια τέτοια εικόνα», καθώς οι συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές σε σχέση με τότε.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι από κοινού με τη Λευκωσία έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή και αποτρεπτική ομπρέλα πάνω από την Κύπρο για την ανάδειξη των ενεργειακών κοιτασμάτων, ενώ σημείωσε ότι και οι ΗΠΑ δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί έχουν βάλει πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα την ανάδειξη και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές μας» κατέληξε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ο Αντ. Σαμαράς, που συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, θα ξεκινήσει σήμερα τις επίσημες συναντήσεις του στην Κύπρο, ενώ χθες του παρέθεσε δείπνο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας στην προσφώνησή του ότι στηρίζει την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. αν συνεχίσει τις προκλήσεις.

dimokratianews.