Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

'Το πρωτείο και το αλάθητο' έχουν οι Ισραηλινοί, σε κάθε εγκληματική ενέργεια. Πάραυτα παραμένουν αιρετικοί στην κοινή γνώμη

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να δικάσει το Ισραήλ για το “Mavi Marmara”
Διεθνείς εισαγγελείς πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες μπορεί να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής που σκότωσε εννέα Τούρκους ακτιβιστές το 2010, αλλά έχουν αποφασίσει ότι η υπόθεση είναι πέρα από τις αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδε το Reuters.

Η απόφαση των Εισαγγελέων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, της Χάγης, είναι πιθανό να εξοργίζει την Άγκυρα, η οποία κατηγόρησε τον μέχρι τότε σύμμαχό τηςΙσραήλ, για τη μαζική δολοφονία, όταν οι κομάντος εισέβαλαν σε ένα στολίσκο που είχε στόχο τη διάσπαση του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Οι διαθέσιμες πληροφορίες παρέχουν μια λογική βάση για να στηρίξουν ότι έχουν διαπραχθεί τα εγκλήματα πολέμου που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, κι εμφανίζονται στο πλαίσιο της παρακολούθησης και κτάληψης του Mavi Marmara από την IDF (ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις), στις 31 Μαΐου 2010,” αναφέρει το έγγραφο που κυκλοφόρησε χθες Τετάρτη στη Χάγη..
Αλλά οι εισαγγελείς αποφάσισαν ότι τα εν λόγω εγκλήματα δεν είχαν επαρκή βαρύτητα ώστε να εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, αναφέρει το έγγραφο.
Οι εισαγγελείς πρόσθεσαν ότι είχαν φτάσει σ’ αυτό το συμέρασμα βάσει των διαθέσιμων στο κοινό πληροφοριών.
Η απόφαση να μην ανοίξει έρευνα θα απογοητεύσει τους ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει να εμπλέξουν το δικαστήριο της Χάγης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην πιο αμφιλεγόμενη διαμάχη του κόσμου.
Το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία επί των εγκλημάτων στην Τουρκία ή το Ισραήλ, δεδομένου ότι δεν είναι ένα μέλος του δικαστηρίου. Ωστόσο, ένα από τα πλοία, το Mavi Marmara, καταχωρήθηκε στις Κομόρες Νήσους, το οποίο είναι.
Ήταν το κράτος του Ινδικού Ωκεανού που αναφέρεται στην επιδρομή στο δικαστήριο, μην αφήνοντας στους εισαγγελείς άλλη επιλογή κάτω από το καταστατικό του δικαστηρίου, παρά να ξεκινήσουν μια προκαταρκτική εξέταση.
Οι Κομόρες εκπροσωπούνται στην υπόθεση από τους Elmadag, ένα τουρκικό δικηγορικό γραφείο, και πολλοί κριτικοί, ειδικά στο Ισραήλ, χρεώνουν τις Κομόρες για τον τρόπο υποβολής της προσφυγής .
«Ειδικό καθεστώς»
«Το Mavi Marmara ήταν σκόπιμα μετά-νηολογηθέν αρκετές μέρες πριν σαλπάρει,” δήλωσε ο Nick Kaufman, ένας Ισραηλινός δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί τους πελάτες στο ΔΠΔ.
Αυτό επέτρεψε στην Ένωση των Κομορών να αξιοποιηθούν ως δικαιοδοτικό όχημα για την συνέχιση και την έμμονη για αγωγήεναντίον του Ισραήλ στο ΔΠΔ.”
Το δικαστήριο της Χάγης συστάθηκε για να εξετάσει τις σοβαρότερες διεθνείς φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, όταν οι τοπικές αρχές είναι είτε απρόθυμες ή ανίκανες να διερευνήσουνι και να τα δικάσουν.
Οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν την κυβέρνηση των Κομόρων είπαν ότι καλούν τους δικαστές για την επανεξέταση της απόφασης.
Η απόφαση του Εισαγγελέα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η παραπομπή από κράτη στο ΔΠΔ έχει απορριφθεί από … Εισαγγελέα, χωρίς καν την έναρξη έρευνας», δήλωσαν οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής.
“Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την άποψη που εκφράζεται από τους πολιτικούς, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ΜΚΟ και σχολιαστές από πολλές πλευρές ότι το Ισραήλ έχει έναν« ειδικό καθεστώς“πρόσθεσαν.
Το δικαστήριο αρνήθηκε πριν από δύο χρόνια για να διερευνήσει καταγγελίες εναντίον της Ισραηλινής στρατιωτικής κατά την περίοδο 2008-2009, επικαλούμενη το αβέβαιο νομικό καθεστώς της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία την εποχή εκείνη δεν είχε αναγνωρισθεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως ένα κυρίαρχο κράτος.