Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ότι δεν καταφέραν με το σχέδιο Αναν και το ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου, το πράττουν εκβιαστικά με το Barbaros!

Ο Α. ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΜΙΣΟ-ΜΙΣΟ ΑΕΡΙΟ!
Τουρκία: Μισό - Μισό το Αέριο ή Μισή - Μισή η Κύπρος!
Όσο η Κύπρος δεινοπαθεί τόσο η Τουρκία ξεδιπλώνει την στρατηγική της, ανοίγει τα χαρτιά της και κλιμακώνει τις προκλήσεις της όχι μόνο απέναντι στο νησί αλλά και απέναντι στην Ελλάδα.

  Μετά την πρόσφατη ειρωνική και περιφρονητική στάση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς που προσεφέρετο να δώσει «αφιλοκερδώς» 5 δισ. στην Κύπρο, μέσω, όμως, του ψευδοκράτους και έδινε την άδεια, ακόμα και την τουρκική λίρα να χρησιμοποιήσει ως νόμισμα η Κύπρος ακολούθησαν, ενώ είχαν προηγηθεί ανενόχλητες έρευνες τουρκικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα των Δωδεκανήσων, οι πρωτοφανείς σε κυνική σαφήνεια δηλώσεις του Τουρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική εφημερίδα «Star».
 
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέπτυξε μια ευθεία διχοτομική πρόταση για την Κύπρο με τρία σκέλη και με καμβά το μοίρασμα της λείας των υδρογονανθράκων, η οποία έχει ως εξής:
 
-- Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.
 
 -- Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και γι’ αυτήν.
 
-- Τα περί κοινής επιτροπής είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής πλευράς το 2011.
 
-- Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ.
 
Η προκλητική και απαράδεκτη πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται να αξιοποιήσει τους ευρύτερους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δείγματα των οποίων έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου την προηγούμενη Παρασκευή (22/3).
 
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ στο "ενεργειακό παιχνίδι" που παίζεται από πολλές χώρες στη Μεσόγειο, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνήσει για ενέργεια ανοιχτά των ακτών της και συνεχίζει να το υποστηρίζει. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζουμε την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία, στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα αποθέματα αερίου του νησιού και όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
 
Πηγή: iskra.gr