Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Νουρί, ένας " κατάσκοπος της Ελλάδας".

Ο Σουάτ Χαφίς είναι έλληνας πολίτης, μουσουλμάνος της Κω, και είναι παντρεμένος με μία Ολλανδέζα. Μια κλασική περίπτωση στα Δωδεκάνησα.
Η οικογένεια Χαφίς είναι γνωστή στο νησί καθώς ο πατέρας του ήταν για δεκαετίες ο φύλακας του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου. Εκεί μεγάλωσε ο Σουάτ με τα υπόλοιπα 3 αδέρφια του. Δυό από αυτά πέθαναν και ο μοναδικός συγγενής του σήμερα είναι ο Νουρί που έφυγε 18 χρονών απέναντι στην Αλικαρνασσό.
 Στο Μπόντρουμ. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι οι τουρκοφωνοι  μουσουλμάνοι που εγκαταλείπουν τη χώρα χάνουν την ελληνική ιθαγένεια με αποτέλεσμα να χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν την Ελλάδα. Έτσι ο Νουρί έλειψε για αρκετό διάστημα και μόνο τα 3 τελευταία χρόνια ερχόταν πολύ πιο συχνά στο νησί της καταγωγής του, το οποίο του έδωσε  και ένα από τα δύο ψευδώνυμα στην Τουρκία. Όλοι στο Μπόντρουμ τον ξέρουν ως ο "ανταλίς" δηλαδή "ο νησιώτης" αλλά και ως "ντοντουρματζί" δηλαδή ¨ο παγωτατζής", καθώς είχε δυό ζαχαροπλαστεία, ακριβώς δίπλα από το Δημαρχείο της Αλικαρνασσού.
Ο αδελφός του ο Σουάτ θα μας πεί "ότι δούλευαν εκεί 22 υπάλληλοι" στις εποχές της δόξας του. Ύστερα ήρθε ξαφνικά η πτώση. Ο Νουρί έπαιζε "κουμάρι" σε χαρτιά και ζάρια τεράστια ποσά ενώ οι γυναίκες ήταν η μεγάλη του αδυναμία. Ολοένα και περισσότερο χρειαζόταν χρήματα και τα έβρισκε με ποικίλλους τρόπους.
 Όταν έκλεισε τα ζαχαροπλαστεία άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές με τους έλληνες βαρκάρηδες οι οποίοι τον έβαζαν να κάνει θελήματα και τον "χαρτζιλίκωναν" γι αυτό.
Η σύλληψη του Νουρί Χαφίς αποφασίστηκε  παραμονή Χριστουγέννων στο Μπόντρουμ μετά από παρακολούθηση  από την ΜΙΤ. Ανήμερα των Χριστουγέννων, μετά από επιχείρηση της Τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της διεύθυνσης αντικατασκοπίας της Τουρκικής αστυνομίας, συνελήφθησαν τρεις Τούρκοι πολίτες με την κατηγορίας της κατασκοπίας υπέρ της Ελλάδας. Έτσι τουλάχιστον έγραψε ο τουρκικός τύπος, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.Οι τρεις συλληφθέντες παρακολουθούνταν επί περίπου έναν χρόνο, πριν εκτελεστεί η επιχείρηση και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είχαν φωτογραφήσει και κινηματογραφήσει στρατιωτικές ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναυτικές βάσεις  και στρατόπεδα, σε τρεις περιοχές της Τουρκίας: Την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), την Σμύρνη και το Αϊβαλί. Ο ένας από τους δύο συλληφθέντες ήταν ο 42χρονος Αχμέτ Χαφίς ο γιός του μεγαλύτερου αδελφού του που πέθανε στην Τουρκία. Ο Σουάτ μας είπε ότι είχε καθαριστήρια και δούλευε καλά με τα ξενοδοχεία της πόλης. Αυτόν τον ήξεραν λιγότερο στην Κω.
Ο Νουρί Χαφίς πηγαινοερχόταν και εξυπηρετούσε έλληνες τουρίστες για τα ψώνια τους και για ξεναγήσεις.  Είχε χάσει από νωρίς την ελληνική ιθαγένεια και ήταν τούρκος στα χαρτιά . Συνεπώς χρειαζόταν βίζα για να μπει στην Ελλάδα. Ένα στοιχείο που κίνησε τις υποψίες των Τουρκικών Αρχών ήταν ότι είχε εξασφαλίσει τετραετή βίζα από την Ελλάδα, κάτι που δύσκολα την αποκτά κάποιος που έφυγε νωρίς από την μουσουλμανική Κοινότητα της Κω για την Τουρκία. Μάλιστα, το γεγονός αυτό είχε παραξενέψει ακόμη και τους φίλους του στην Κω.
Στους χώρους των τουρκόφωνων μουσουλμάνων της  Κω  αλλά και των ελλήνων καπεταναίων, όταν "έσκασαν" οι πρώτες, λιγοστές πληροφορίες για την δράση του "κατασκόπου" Νουρί δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άρχισαν να φοβούνται. Ακόμα και αν απλά είχαν ανταλλάξει μαζί του μια κουβέντα. Κάποιος που ήταν πολύ "κολλητός" του τρέμει μήπως στην ανάκριση τον "μπλέξει" ο Νουρί και εκείνον. Έχει εμπορικές σχέσεις με αρκετούς στην Τουρκία και δεν ξέρει τι να κάνει. Έχει χάσει τον ύπνο του, μας είπε χαρακτηριστικά.