Στη "ψεύτικη" σύγχρονη ζωή των ανθρώπων αναφέρθηκε από το Καλίνινγκραντ ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα φανταστικό κόσμο, στον οποίο πρέπει όλοι μας να αντιταχθούμε για το μέλλον της Ορθοδοξίας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας στην ομιλία του, ανέφερε ότι «οι νέοι σήμερα δέχονται ισχυρή επιρροή από το εξωτερικό, το οποίο επιβάλλει ένα αντιχριστιανικό και αθεϊστικό τρόπο ζωής».
«Κατά μέσο όρο, οι νέοι μας περνούνε τέσσερεις με επτά ώρες την ημέρα, παρακολουθώντας τηλεόραση η υπολογιστή. Πόσο χρόνο αφιερώνουν στην Εκκλησία; Στην καλύτερη περίπτωση, δύο ώρες την εβδομάδα…», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ο σύγχρονος πολιτισμός μας, βασίζεται σε μια δελεαστική εικόνα, ταινίες, διαφημίσεις, ωραία περιοδικά, ένας φανταστικός κόσμος ευημερίας!
Κάθε μέρα η τηλεόραση κάνει τους ανθρώπους να γελούν με ψυχαγωγικές εκπομπές, από τις οποίες οι περισσότερες είναι πληκτικές.»
«Αυτό είναι ένα είδος υποκατάστατου της ανθρώπινης ευτυχίας, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό καθημερινά βλέπουμε αύξηση των ναρκωτικών ουσιών, του αλκοολισμού, των αυτοκτονιών, των διαζυγίων, των εκτρώσεων και πολλών άλλων», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Μόσχας.
Εν συνεχεία ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο που πρέπει να επιτελεί η Εκκλησία, αλλά και σε όλους εκείνους που δουλεύουν στους ναούς, τους οποίους προέτρεψε να είναι προσεκτικοί με τους ανθρώπους που έρχονται στην Εκκλησία.
«Έρχεται ένας άνθρωπος στον ναό και δεν γνωρίζουμε ποτέ ποιος είναι αυτός. Όταν έρχεται πάντα αγοράζει ένα κερί, γι΄αυτό ας μην τον βλέπουμε μόνο για τα χρήματα. Ο εργαζόμενος πρέπει να μιλήσει ευγενικά στον άνθρωπο αυτόν, να του μιλήσει για τον ναό και για τα ιερά. Πολλές φορές να το ξεναγήσει αλλά και να ανταλλάξει ίσως και τηλέφωνα. Να δώσει σε εκείνον μια ζεστή αγκαλιά, να δείξει ένα ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο Πατριάρχης.
Εν συνέχεια σημείωσε ότι "οι άνθρωποι που έρχονται στο ναό, είναι ενορίτες και οι ιερείς δεν γνωρίζουν ούτε αυτούς, ούτε τα προβλήματα τους. Πόσοι ενορίτες ζούνε κάτω από το δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, πόσοι ηλικιωμένοι πεθαίνουν μοναξιά; Δεν ξέρουμε".
«Οι Εκκλησίες μας, πρέπει να γίνουν κοινότητες πιστών, με μεγάλη παρουσία παιδιών και νέων. Ας μην μετατραπούν οι ενορίες μόνο για ηλικιωμένους, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής», τόνισε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τους Ιερείς.
Κλείνοντας ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε, στη πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την δημιουργία νέων Επισκοπών στη Ρωσική Εκκλησία.
«Έχω κάνει πολλά ταξίδια σε όλη την χώρα, και είδα από κοντά την εκκλησιαστική ζωή, ιδιαίτερα στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή. Φανταστείτε για να πας από το Μαγκατάν στο Ιρκούτσκ με σύγχρονο αεροσκάφος θέλεις τέσσερεις ώρες, όσο Μόσχα – Λονδίνο. Για Κρασνογιάρσκ από το νότο στο βορά, θα πρέπει να πετάξεις τρεις ώρες, όπως Μόσχα – Παρίσι. Είναι δυνατόν αυτά τα τεράστια εδάφη να έχουν μόνο έναν Επίσκοπο; Ως εκ τούτου αποφασίστηκε στις Μητροπόλεις που έχουν ανάγκη να ιδρυθούν Επισκοπές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει 35 νέες Επισκοπές, 25 στη Ρωσία και 10 στο εξωτερικό, στη Κεντρική Ασία, Καζακστάν και Εσθονία», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Επίσης τόνισε: «Σήμερα, πρέπει επειγόντως να δώσουμε μια νέα πνοή σ΄αυτή την αχανή χώρα, όπου ο αριθμός των ενοριών υστερεί δραματικά έναντι των αναγκών των ανθρώπων. Διότι όπου δεν υπάρχουν ενορίες, εμφανίζονται θρησκευτικές ομάδες, όπως π.χ. Προτεσταντικές».
«Πιστεύω ότι οι νέοι Επίσκοποι θα δώσουν μια νέα πνοή στην Εκκλησία μας, γι΄αυτό έχει προγραμματιστεί να χειροτονήσω περίπου 48 νέους Επισκόπους», πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Κύριλλος.
romfea.gr