Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η Ε.Ε ΧΑ’Ι’ΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η Τουρκία καταδικάστηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για δύο υποθέσεις που αφορούν θρησκευτικές μειονότητες, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία ενός ορθόδοξου ιδρύματος και την καταχώρηση (στα ειδικά αρχεία) ενός προτεσταντικού ιδρύματος.

Στην πρώτη υπόθεση η Άγκυρα καταδικάστηκε να εγγράψει στο κτηματολόγιο τα περιουσιακά στοιχεία ενός ιδρύματος (νεκροταφείο, οικόπεδα, πολυκατοικίες, εκκλησία, μοναστήρι) της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας το οποίο βρίσκεται στο Τσανάκαλε στα στενά των Δαρδανελίων, σε αντίθετη περίπτωση η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει στην ενάγουσα 173.000 ευρώ, για όλες τις βλάβες που έχουν προκύψει.
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο εκτιμά πως στην υπόθεση αυτή, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του ιδρύματος παραβιάστηκε διότι το κράτος αρνούνταν να εγγράψει στο κτηματολόγιο τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε εδώ και πολύν καιρό, χωρίς όμως τίτλο ιδιοκτησίας με διάφορα κληροδοτήματα, δωρεές και κτήσεις.
Στην δεύτερη περίπτωση, οι ευρωπαίοι δικαστές επιδίκασαν 2000 ευρώ για ηθική βλάβη και 500 για υλικές ζημιές στα 16 ιδρυτικά μέλη του ιδρύματος των Εκκλησιών της Απελευθέρωσης, που βρίσκεται στην Άγκυρα.
Οι τουρκικές αρχές είχαν αρνηθεί να καταχωρήσουν (στα ειδικά αρχεία) αυτό το ίδρυμα του οποίου βασικός στόχος είναι να προστατεύει αποκλειστικά τα συμφέροντα των μελών της προτεσταντικής κοινότητας. Το καθεστώς αυτού του ιδρύματος δεν είναι συμβατό με ένα άρθρο του αστικού κώδικα που απαγορεύει την αποκλειστική υποστήριξη μιας συγκεκριμένης κοινότητας, σύμφωνα με την τουρκική δικαιοσύνη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική