Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΟΙΧΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ.


ΕΜΠΟΔΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΚΟΤΑΝ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΣΤΑ ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.
Ως γνωστόν, το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων μετέχει εις τον θεολογικόν διάλογον μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως και αι λοιπαί Ορθόδοξοι Εκκλησίαι.
Εν όψει της συγκλήσεως της Ολομελείας της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου τούτου από 16ης έως 23ης τρέχοντος μηνός Οκτωβρίου εις Πάφον της Κύπρου, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος προσεκάλεσεν εις το Πατριαρχείον τον αντιπρόσωπον αυτού εις τον διάλογον τούτον, ομότιμον καθηγητήν της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιον Γαλίτην, ο οποίος αφ' ενός μεν ενημέρωσεν Αυτόν επί της άχρι τούδε πορείας του διαλόγου και κυρίως επί του κειμένου της Ραβέννης, αφ' ετέρου δε έλαβε παρ' Αυτού οδηγίας δια την συνέχισιν τούτου.
Αξιοσημείωτοι θέσεις των οδηγιών τούτων είναι ότι το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, συνεπές προς την καθ' εκάστην αναπεμπομένην προσευχήν της Εκκλησίας «υπέρ της των πάντων ενώσεως», δεν απομονώνεται, δεν αποκλείει εαυτό από της πλήρους συνεργασίας και κοινωνίας μετά των ομοδόξων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών ούτε από των θεολογικών διαλόγων μετά των ετεροδόξων χριστιανικών Εκκλησιών, οι οποίοι απεφασίσθησαν πανορθοδόξως, η συνέχισις δε αυτών επεκυρώθη υπό Προσυνοδικών Διασκέψεων και υπό της προσφάτως κατά το παρελθόν έτος εις Φανάριον συνελθούσης Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών υπό την Προεδρείαν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Το Πατριαρχείον θεωρεί υποχρέωσιν αυτού τον διάλογον τούτον προς άρσιν των προκαταλήψεων, του φανατισμού και της αποξενώσεως, θεραπείαν των πληγών του παρελθόντος και προσέγγισιν και βαθυτέραν γνώσιν της αληθείας υπό των Εκκλησιών, μετά των οποίων διαλέγεται και προς εξομάλυνσιν της οδού δια την ποθητήν ένωσιν, προς την οποίαν η οδός είναι εισέτι μακροτάτη και μετά πολλών εμποδίων.