Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΓΙΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, τελέστηκε σήμερα στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος γνωστή ως Λαύρα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αγιώτατου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου Α΄, με αφορμή την ημέρα της κοιμήσεως του Αγίου Σεργίου.Τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο πλαισίωναν δεκάδες Αρχιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και από την εκκλησία της Σερβίας και της Αντιόχειας.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν: Ο Μητροπολίτης Ντνιπροπετρόβσκ κ. Ειρηναίος, ο Όρενμπουργκ και Μπουζουλούκ κ. Βαλεντίνος, ο Βίτεμσκ κ. Δημήτριος, ο Σαμάρα και Σίζραν κ. Σέργιος, ο Ίστρας κ. Αρσένιος, ο Σεργκίγιεβ Ποσάντ κ. Θεόγνωστος (Ηγούμενος), ο Νίζνι Νοβγκόροντ κ. Γεώργιος, ο Σολτσενογκόρσκι κ. Σέργιος, ο Καλούγκα Κλήμης, ο Μπουκοβίνας Ονούφριος, ο Τιρασμπόλ Ιουστινιανός, ο Γιαροσλάβ και Ροστόβ Κύριλλος, ο Μπρονίτσκι Ιγνάτιος, ο Σμολένσκ Θεοφύλακτος, ο Μοραβίσκι Αντώνιος (Πατρ. Σερβίας), και ο Ποντόλσκ Τύχωνας.
Να αναφερθεί πως από τις πρώτες πρωινές ώρες πλήθη πιστών από διάφορα μέρη της Ρωσίας, προσήλθαν στην Ιερά Μονή ώστε να τιμήσουν τον μεγαλύτερο Άγιο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε έναν αδελφό της Λαύρας του Αγίου Σεργίου, ιεροδιάκονο Αμβρόσιο (Φεντούνοβιτς) σε ιερομόναχο.Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή πομπή μπροστά από τον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εντός της Λαύρας, όπου εκεί έγινε μια σύντομη παράκληση για τον Άγιο Σέργιο.Ο Πατριάρχης Κύριλλος αμέσως μετά τη παράκληση κατευθύνθηκε στο μπαλκόνι του Πατριαρχικού κτιρίου, και από εκεί απευθυνόμενος στους χιλιάδες πιστούς τόνισε:

«Ο Άγιος Σέργιος είναι μια μεγάλη μορφή της Ρωσίας ο οποίος συνέδεε την διακονία του Θεού με την υπηρεσία της Πατρίδος του, με την διακονία του πλησίον, φανερώνοντας με τη ζωή του, το παράδειγμα της αγιότητας».Επίσης ο Πατριάρχης συνέχισε: «Ο Άγιος Σέργιος απέδειξε με το πιο φανερό τρόπο πως τα διάφορα τάλαντα και οι διάφορες διακονίες, μπορούν να αποκτούν την πληρότητα τους μέσα στην αγιότητα, μέσα σ΄ αυτό όπου προορίζεται ο καθένας μας».
«Είθε κι εμείς όλα αυτά που πράττουμε στη ζωή μας να τα συνδυάζουμε με την ισχυρή πίστη και με την εφαρμογή του Θείου θελήματος πάντοτε», τόνισε κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
www.romfea.gr