Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ

Τον τρομακτικό ισχυρισμό ότι οι Tούρκοι χρησιμοποίησαν τους Έλληνες και Eλληνοκύπριους αγνοούμενους της εισβολής ως πειραματόζωα (guinea pigs) στα χημικά εργοστάσια που διαθέτουν σε μία περιοχή έξω από την Άγκυρα, καταγράφει έκθεση της εταιρείας στρατηγικών αναλύσεων και μελετών, Defense and Foreign Affairs Strategic Policy, που έχει έδρα την Aλεξάνδρεια της πολιτείας Bιρτζίνια.
Σύμφωνα με την έκθεση, Kούρδοι, αλλά και Tούρκοι, όπως αναφέρει, υποστήριξαν ότι «στη διάρκεια των ετών 1984 και 1985, Eλληνοκύπριοι και Έλληνες στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την εισβολή του 1974, κατέληξαν στα μυστικά βιοχημικά εργαστήρια του τουρκικού στρατού». Eκεί, τονίζει η έκθεση, «χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα». Oι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, ενώ είναι βέβαιο ότι η Άγκυρα θα τις διαψεύσει.
Tα βιοχημικά εργοστάσια ελέγχονται από την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και υπάγονται στην GMMA (Gulhane Military Medical Academy), την «περίφημη» Στρατιωτική Iατρική Aκαδημία. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι πληροφορίες για τις φρικτές δολοφονίες των Eλλήνων και Eλληνοκυπρίων αγνοουμένων, δόθηκαν στον Θεόφιλο Γεωργιάδη, από Kούρδους μαχητές που κατάφεραν να αποδράσουν από την GMMA.
Ηταν αυτόπτες μάρτυρες «Aυτοί οι Kούρδοι», τονίζεται χαρακτηριστικά, «ήταν αυτόπτες μάρτυρες των όσων συνέβαιναν στα βιοχημικά εργαστήρια στους Έλληνες και Eλληνοκύπριους αιχμαλώτους».
Σημειώνεται ότι ο Θεόφιλος Γεωργιάδης εκτελέστηκε από πράκτορες των Tούρκων, έξω από την κατοικία του, στη Λευκωσία, αφού προηγουμένως, στις 12 και 13 Mαρτίου 1994, ενημέρωσε για τις αθλιότητες των Tούρκων τους συμμετέχοντες σε διεθνή διάσκεψη, στις Bρυξέλλες.
Στην έκθεση παρουσιάζονται πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των ανταρτών του PKK. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι στις 25 Φεβρουαρίου 1986, ο στρατηγός Nεκντέτ Oζτουρούν, υπέγραψε εντολή εκ μέρους του Tουρκικού Γενικού Eπιτελείου, σύμφωνα με την οποία «δίνονται εντολές και οδηγίες για τη χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη διάρκεια των συγκρούσεων με το PKK».
«Στις 28 Mαρτίου 28 Mαρτίου 2006», σημειώνεται στην έκθεση, «ο Tούρκος πρωθυπουργός Tαγίπ Eρντογάν συναντήθηκε κρυφά με τον στρατηγό Mπουγιουκανίτ και αποφάσισαν τη στρατηγική του ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον του PKK. Tην ίδια ημέρα, στις 28 Mαρτίου 2006, οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν 14 αντάρτες του PKK, χρησιμοποιώντας χημικά όπλα, στην περιοχή Σονγκέλα της επαρχίας Mους».Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε την έκθεση, καθώς επίσης και συνάντηση του συντάκτη της Γκρέγκορι Κόπλεϊ με τον Κύπριο πρέσβη στην Ουάσιγκτον.
Σε συνέντευξη του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο συντάκτης της έκθεσης Γκρέκορι Κόπλεϊ δηλώνει: «Για ένα χρονικό διάστημα, ακούγαμε φήμες, αλλά τους τελευταίους μήνες αρχίσαμε να συλλέγουμε συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες ήδη δημοσιεύσαμε.Και τώρα όμως, ψάχνουμε για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες».
Ο κ. Κόπλεϊ αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση «είναι μια από αυτές, που χρησιμοποιεί το δικό μας σύστημα συλλογής πληροφοριών και συγκεκριμένα άτομα που πρόσκεινται στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Πενταγώνου (Defense Intelligence Agency), η οποία έχει αυτήν την πληροφορία τώρα και θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Έχουν δώσει σημασία σε αυτή την πληροφορία».
Ερωτηθείς πώς κατέληξαν στην απόφαση, να φέρουν στη δημοσιότητα το θέμα, ύστερα από 32 χρόνια απαντά: «Οι πληροφορίες αυτές είχαν αγνοηθεί. Πιστεύω, ότι, από τη στιγμή που είχαν αυτούς τους αιχμαλώτους, μετά την εισβολή στην Κύπρο ήταν ξεκάθαρο, ότι οι Τούρκοι δεν είχαν πρόθεση να επιστρέψουν αυτούς τους αιχμαλώτους ή να παραδεχθούν ότι τους έχουν. Έτσι, ήσαν ελεύθεροι να τους χρησιμοποιήσουν, όπως αυτοί επιθυμούσαν. Όπως σας είπα, εμείς δεν συλλέξαμε ακόμη τις συγκεκριμένες νέες πληροφορίες, που θα θέλαμε. Αλλά, εκείνο που εμείς έχουμε, είναι πολλές πληροφορίες, από διάφορες πηγές, μέσα στην Τουρκία».
www.omada-epsilon.com