Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Οσμή νέου ψυχρού πολέμου

Σε 24ωρη ετοιμότητα κατά της Βόρειας Κορέας θα θέσουν οι Αμερικανοί τα B-52 που φέρουν πυρηνικά όπλα
Σε 24ωρη επιφυλακή αναμένεται να τεθούν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-52 που φέρουν πυρηνικά, για πρώτη φορά μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου,
σε περίπτωση που η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ λάβει τη σχετική απόφαση. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, πτέραρχος Ντέιβιντ Γκόλντφιν, μιλώντας στο Defence One.

«Ζούμε σε επικίνδυνο κόσμο και έχουμε ανθρώπους που μιλούν ανοιχτά για χρήση πυρηνικών όπλων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκόλντφιν, ο οποίος τόνισε ότι, αν τελικά ληφθεί η απόφαση, θα πρόκειται για «ακόμα ένα βήμα για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι».
Επιφυλακή
Η επιστροφή των Β-52 σε κατάσταση 24ωρης επιφυλακής θα είναι μια από τις πολλές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν οι ΗΠΑ, την ώρα που ο αμερικανικός στρατός καλείται να ανταποκριθεί σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει το ραγδαία εξελισσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας, τη συγκρουσιακή προσέγγιση του προέδρου Τραμπ στην Πιονγιάνγκ καθώς επίσης τις όλο πιο δυναμικές και δραστήριες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ -παρά τα 93 του χρόνια- δηλώνει διατεθειμένος να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Μιλώντας στους «New York Times», ο Κάρτερ ανέφερε μάλιστα ότι θα πήγαινε ο ίδιος στην Πιονγιάνγκ, εξ ονόματος του Τραμπ. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για την επιτυχία της προσπάθειας, δεδομένης της «απρόβλεπτης» προσωπικότητας του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Δημοσίευμα της «Daily Express» αναφέρει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτός από πυρηνικά, έχει στη διάθεσή του και βιολογικά όπλα και θα μπορούσε να απειλήσει τη Νότια Κορέα ή τις ΗΠΑ με πανούκλα, χολέρα ή άλλες ασθένειες.
 
Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλο