Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Ρωσία: Σκανδαλώδης η άρνηση του ΟΗΕ να πάρει δείγματα από βάση στη Συρία -Πιστεύεται ότι έγινε χημική επίθεση από εκεί

Η Μόσχα χαρακτήρισε σκανδαλώδη την άρνηση των ειδικών στα χημικά όπλα του ΟΗΕ να πάρουν δείγματα από αεροπορική βάση στη Συρία, από την οποία πιστεύεται ότι εξαπολύθηκε επίθεση με αέριο σαρίν τον Απρίλιο.
Στην εν λόγω επίθεση στην Χαν Σεϊχούν, μια μικρή πόλη που ελέγχεται από Σύρους αντάρτες και τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους 83 άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ανάμεσά τους, ήταν περισσότερα από 30 παιδιά, όπως είχε αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η επίσκεψη των ειδικών του ΟΗΕ στη βάση αλ Σαϊράτ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης που συντάσσουν και η οποία θα παραδοθεί στις 26 Οκτωβρίου. Σε αυτή αναμένεται να αποδώσουν την ευθύνη για την επίθεση στον στρατό της Συρίας.
Τέσσερις εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν τη βάση, μίλησαν με στρατιωτικό προσωπικό, εξέτασαν τα σχέδια πτήσης, «όμως δεν πήραν δείγματα», κατήγγειλε στη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΗΕ ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μιχαήλ Ουλιάνοφ.
«Μια σοβαρή έρευνα είναι απλώς αδύνατη χωρίς τη συλλογή δειγμάτων», τόνισε, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη κατάσταση».
Σύμφωνα με τον Ουλιάνοφ, το σαρίν που εντοπίστηκε στη Χαν Σεϊχούν προήλθε από την έκρηξη ενός όλμου στο έδαφος και όχι από μια αεροπορική επιδρομή του συριακού στρατού.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία έχουν κατηγορήσει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ ότι εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή στις 4 Απριλίου εναντίον της Χαν Σεϊχούν από τη βάση αλ Σαϊράτ. Η κυβέρνηση της Συρίας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση αυτή.
Από την πλευρά της η υπηρεσία εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει τις ρωσικές καταγγελίες.
Πηγή: ΑΠΕ/ AFP


Πηγή: Ρωσία: Σκανδαλώδης η άρνηση του ΟΗΕ να πάρει δείγματα από βάση στη Συρία -Πιστεύεται ότι έγινε χημική επίθεση από εκεί | iefimerida.gr