Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Μοίρασμα των τεραστίων κοιτασμάτων Κρήτης επιδιώκει το Ισραήλ με την μέθοδο της προστασίας υπο υποτιθέμενης απειλής

Ελλάδα και Ισραήλ ανακοίνωσαν την δημιουργία κοινής υποβρυχιακής δύναμης για την προστασία της Α.Μεσογείου
Μια κοσμογονική εξέλιξη για τα δεδομένα της Α.Μεσογείου λαμβάνει χώρα,
καθώς Ελλάδα και Ισραήλ αποφάσισαν την δημιουργία κοινής υποβρυχιακής δύναμης προς προστασία των επενδύσεων που έρχονται, όπως η κατασκευή του αγωγού East Med, η εξόρυξη υδρονοναθράκων νοτίως της Κρήτης (εκεί βρίσκεται το «ζουμί») και η διασύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα Ισραήλ –Κύπρου-Ελλάδος.
Στην ανακοίνωση του ΓΕΝ τονίστηκε ότι «συζητήθηκε η περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, κυριότερος εκ των οποίων είναι αυτός των υποβρυχίων»
Είναι σαφές ότι τα υποβρύχια θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών καθώς μαζί αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη στην Α.Μεσόγειο και δεν επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων στον τουρκικό Στόλο
Το Ισραήλ φαίνεται πως είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει στην Τουρκία να αμφισβητήσει τα συμφέροντά του στην Μεσόγειο, συμφέροντα τα οποία συμπίπτουν στην παρούσα χρονική συγκυρία με αυτά της Ελλάδος
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από την Κυριακή 22 έως την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Rear Admiral Eli Sharvit.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον ομόλογό του και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η συμμετοχή μονάδων του ισραηλινού Ναυτικού στην άσκηση «ΝΗΡΙΗΣ 17» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς και η περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, κυριότερος εκ των οποίων είναι αυτός των υποβρυχίων.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Χάιφα και ξεναγήθηκε στο υποβρύχιο INS TANIN, τύπου DOLPHIN II. Στη συνέχεια συμμετείχε σε ολιγόωρο πλου με την κορβέτα INS EILAT, τύπου SAAR 5, στις προσβάσεις του λιμένα της Χάιφα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΝ απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο Ολοκαυτώματος “Yad VaShem”, όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στο μουσείο του.
Επίσης, επισκέφθηκε εταιρείες της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας και ενημερώθηκε για τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.
Επιπλέον, ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδας στo Ισραήλ κ. Κωνσταντίνο Μπίκα και επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου συναντήθηκε με τον πατριαρχικό Επίτροπο Πανιερώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ἡσύχιο, λόγω απουσίας της Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεοφίλου Γ.



http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/641570_ellada-kai-israil-anakoinosan-tin-dimioyrgia-koinis