Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Άν ο Ερντογάν προδώσει τα συμφωνηθέντα απέναντι στην Ρωσία, δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία

Του Γιώργου Σκαφιδά
S-400: Σε κενό... αέρος το deal μετά τους 'ελιγμούς' Ερντογάν
Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι η υπόθεση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία εξελίσσεται σε ένα ανατολίτικο παζάρι χωρίς ουσία και χωρίς μέλλον. Βλέπουν ρήγματα και στο μέτωπο Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στην Ουκρανία στις 9 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας επίσημη «στρατηγικού χαρακτήρα» επίσκεψη.
Τα διεθνή ΜΜΕ περιορίστηκαν στο να ασχοληθούν με το εάν ο Τούρκος πρόεδρος αποκοιμήθηκε ή όχι κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του στο Κίεβο.
        
Ο 63χρονος Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε, ωστόσο, την επίσκεψή του στην Ουκρανία για να αφήσει μια σειρά από αιχμές... ενάντια στη Μόσχα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι τα σύνορα της καρδιάς του Τούρκου προέδρου φτάνουν μέχρι και την Κριμαία, όπως είχε τονίσει ο ίδιος σε ομιλία του τον Οκτώβριο του 2016.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα «ούτε έχει αναγνωρίσει, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει» την απόσχιση της Κριμαίας. Προχωρώντας παραπέρα, κατήγγειλε ότι τα δικαιώματα των τουρκογενών Τατάρων της Κριμαίας παραβιάζονται (προφανώς από τους Ρώσους, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο), και ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Κιέβου που τα υπερασπίζεται.
Όλα αυτά, βέβαια, αν και σε ένα βαθμό αναμενόμενα από την πλευρά της Τουρκίας, δεν αρέσουν καθόλου στη Μόσχα, με την εν λόγω δυσαρέσκεια να επηρεάζει φυσικά αρνητικά και όλα τα προωθούμενα ντιλ στον άξονα Ρωσίας-Άγκυρας.
«Όσο για την Τουρκία και την πιθανή αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τον Ερντογάν, πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», δηλώνει στο News247 ο Σεργκέι Μπαλμάσοφ, αναλυτής στο «Ινστιτούτο για τη Μέση Ανατολή» με έδρα τη ρωσική πρωτεύουσα.
«Αυτή η συμφωνία υποβαθμίζεται από τον ίδιο τον Ερντογάν», συνεχίζει ο κ. Μπαλμάσοφ, «με τις πολιτικές δηλώσεις που ο Τούρκος πρόεδρος κάνει για την Κριμαία και την Ουκρανία, αλλά και με την επίμονη επιθυμία του να ξεκινήσει μια κοινή ρωσο-τουρκική παραγωγή αυτών των οπλικών συστημάτων στο έδαφος της Τουρκίας». «Η Ρωσία δεν είναι τώρα έτοιμη για τέτοιου τύπου συμφωνίες, ειδικά με έναν τόσο απρόβλεπτο εταίρο όπως είναι ο Ερντογάν», καταλήγει ο Ρώσος αναλυτής.
Εάν σε κάτι πλέον συμφωνούν όλοι, εχθροί και «σύμμαχοι» της Τουρκίας, αυτό είναι ο βαθμός της αναξιοπιστίας του Ερντογάν.
Ήταν 12 Σεπτεμβρίου όταν ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι, αν και σύμμαχος ο ίδιος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, υπέγραψε συμφωνία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, μάθαμε επίσης ότι οι Τούρκοι έχουν δώσει και προκαταβολή, με στόχο το εν λόγω πυραυλικό σύστημα να τους έχει παραδοθεί μέχρι το 2019. Ξαφνικά όμως, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, βγαίνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανακοινώνει, μέσα από τις σελίδες της τουρκικής εφημερίδας «Aksam», ότι η Άγκυρα ίσως τελικά να ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400. Καλεί, μάλιστα, εκείνες τις χώρες που έχουν «αντιρωσική νοοτροπία» και δεν θέλουν να ολοκληρωθεί το εν λόγω ντιλ (βλέπε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ), να εξασφαλίσουν στην Τουρκία μια εναλλακτική συμφωνία για την αγορά κάποιου ανάλογου αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος. Ο Τσαβούσογλου ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι για να προχωρήσει το ντιλ με τους S-400, θα πρέπει οι Ρώσοι να «πουλήσουν» στην Τουρκία όχι μόνο το τελικό προϊόν των πυραύλων αλλά και την τεχνογνωσία για την παραγωγή τους εντός των τουρκικών συνόρων.
Αναλυτές, με γνώση του ρωσικού περιβάλλοντος, εκτιμούν ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, ειδικά απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν την οποία επί της ουσίας δεν εμπιστεύεται.
Ακόμη και στο μέτωπο της Συρίας, όπου Ρώσοι, Τούρκοι και Ιρανοί εμφανίζονται να προωθούν το τελευταίο διάστημα ένα κοινό σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης, δεν υπάρχει απόλυτη σύμπλευση. Αντιθέτως.
«Η Ρωσία έχει τις δικές της επαφές με τους Κούρδους της Συρίας τους οποίους βοηθάει ενάντια στους τζιχαντιστές, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε αυτούς και στον Άσαντ. Η Ρωσία προσπαθει επίσης να αποτρέψει τις συγκρούσεις ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ και τους Κούρδους», δηλώνει στο News247 o αναλυτής Σεργκέι Μπαλμάσοφ από τη Μόσχα. «Το πρόβλημα είναι ότι ο Άσαντ είναι διατεθειμένος να αναγνωρίσει περιορισμένη αυτονομία στους Κούρδους, ενώ εκείνοι διεκδικούν μεγαλύτερη», καταλήγει.
(Φωτογραφία: Pool Photo via AP)
S-400: Σε κενό... αέρος το deal μετά τους 'ελιγμούς' Ερντογάν
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/s-400-se-keno-aeros-to-deal-meta-toys-eligmous-erntogan.4890220.html