Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Παραβίασε τη συμφωνία η Siemens

Οι Γερμανοί αγνόησαν την υποχρέωση που είχαν αναλάβει για επένδυση στην Πίτσος ως αντιστάθμισμα για τα «μαύρα» ταμεία
Την προκλητική στάση της Siemens απέναντι στη χώρα μας αναδεικνύει η υπόθεση του εργοστασίου της Πίτσος στην Αθήνα, στο οποίο μπαίνει λουκέτο, στέλνοντας στην ανεργία 250 εργαζομένους!

Η γερμανική εταιρία αθέτησε την πλέον κρίσιμη συμβατική υποχρέωσή της για επένδυση ύψους 60.000.000 ευρώ στο εργοστάσιο της Πίτσος, μολονότι η συμφωνία του 2012 ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και στην εταιρία προέβλεπε τη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής 700 θέσεων στο εργοστάσιο της Πίτσος ως αντιστάθμισμα της διευθέτησης των νομικών και των διοικητικών διαφορών για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.

Δύο χρόνια αργότερα, στα τέλη του 2014, η Siemens Γερμανίας πούλησε τη συμμετοχή της στην Bosch, η οποία κατέστη μοναδικός μέτοχος της BSH GmbH, μητρικής της BSH Hellas.

Η τελευταία ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την απόφασή της να κλείσει το ιστορικό εργοστάσιο. Αντί, λοιπόν, για επένδυση 60.000.000 ευρώ για την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής στην Ελλάδα, που θα απασχολούσε 700 άτομα, ουσιαστικά η Siemens οδηγεί το εργοστάσιο στο κλείσιμο, βγάζοντας μάλιστα την ουρά της απέξω.

Η απόφαση για το λουκέτο αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας του ελληνικού κράτους με τον όμιλο Siemens για επενδύσεις ως αντιστάθμισμα του σκανδάλου δωροδοκίας.
Ετσι, η BSH ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει το ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος στου Ρέντη και να σταματήσει την παραγωγική δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Η πολυεθνική είχε από καιρό σχεδιάσει την αποχώρησή της, μεταφέροντας την παραγωγή της στη γειτονική Τουρκία. Η διοίκησή της ενημέρωσε τους επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της ότι η μονάδα της στην Ελλάδα (BSH Οικιακές Συσκευές Α.Ε., πρώην Πίτσος) θα λειτουργήσει έως τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα κλείσει (έπειτα από 153 χρόνια λειτουργίας), καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του ομίλου.

Στη συνέχεια η εταιρία επιχείρησε να μετριάσει τις συνέπειες για το προσωπικό από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας, τονίζοντας ότι θα μεταφέρει στο εργοστάσιο της Αθήνας παραγωγή μικρότερου εύρους, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα.