Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Μην σκαλίζεται τα Βαλκάνια, 'υφαιστειογενής περιοχή'

Αλβανός πρόεδρος: Όχι σε αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια
Ο Αλβανός πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα,  είναι αντίθετος με την ιδέα της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η αλλαγή των συνόρων δεν είναι λύση, γιατί θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, και τότε θα οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες εξελίξεις.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου και η επίλυση του πρέπει  να γίνει με συναίνεση και σοφία.
 
«Δεν λέω ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί αυτή τη στιγμή, όταν το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε  εκλογικό πυρετό εξαιτίας των δημοτικών εκλογών, αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί  με σύμπνοια, γιατί είναι προς το συμφέρον του Κοσσυφοπεδίου να λυθεί το πρόβλημα και μέσω αυτού  να αποδεσμεύσει άλλες διαδικασίες», δήλωσε ο επικεφαλής του αλβανικού κράτους.
 
 Ο Ιλίρ Μέτα πραγματοποίησε το τελευταίο διήμερο επίσημη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ομόλογός του, Χασίμ Θάτσι, κάλεσε τους Κοσοβάρους να αποκτήσουν αλβανική υπηκοότητα, ώστε «να μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα», όπως είπε.
 
Αλλά, ο πρόεδρος Μέτα, σχολιάζοντας το αίτημα του Θάτσι, απάντησε ότι δεν είναι η σωστή λύση.
 
«Νομίζω ότι δεν αποτελεί λύση για το λαό του Κοσσυφοπεδίου, η διαδικασία για τα κριτήρια της απελευθέρωσης της βίζας είναι πολύ πιο αναγκαία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας», είπε ο αλβανός πρόεδρος.


(Στοιχεία από vecer.mk)