Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ιδιωτικό ιατρικό απόρρητο και προσωπικά δεδομένα...οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων στα χέρια αδίστακτων υπανθρώπων

Σοκάρει το εμπόριο οργάνων στις ΗΠΑ: Το Reuters αγόρασε... ανθρώπινα κεφάλια και σπονδυλική στήλη
Εκπληξη και αποτροπιασμό προκαλεί το αποτέλεσμα της δημοσιογραφικής έρευνας του Reuters για την πρόσβαση στην αγορά ανθρώπινων οργάνων στις ΗΠΑ.
Τι απαιτείται; Πώς διασφαλίζεται η διαδικασία; Υπάρχει πιστοποίηση του αρμόδιου οργανισμού;
Στα παραπάνω ερωτήματα -και όχι μόνο- απάντησε ο δημοσιογράφος Brian Grow, ο οποίος χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα, το πραγματικό του mail και τον πραγματικό του εργοδότη (Reuters).
Τι κατάφερε; Να αγοράσει στο διαδίκτυο μια... σπονδυλική στήλη και δύο κεφάλια.
«Μετά από μερικά e-mails, ένας έμπορος ανθρωπίνων οργάνων πούλησε στον δημοσιογράφο του Reuters, Brian Grow, δύο κεφάλια και μια σπονδυλική στήλη. Η σπονδυλική στήλη προήλθε από έναν νεαρό άνδρα. Οι γονείς του ήταν τόσο φτωχοί που δεν μπορούσαν καν να τον θάψουν. Και λένε πως δεν γνώριζαν πως το σώμα του επρόκειτο να πωληθεί», ανέφερε το ρεπορτάζ του Reuters.
Το δράμα του Κόντι Σόντερς 
Το ρεπορτάζ ξεκίνησε με στόχο την κάλυψη του δράματος ενός 24χρονου που απεβίωσε έπειτα από μία ζωή στα νοσοκομεία.
«Ο Κόντι Σόντερς γεννήθηκε το 1992 με προβληματικά νεφρά και μια τρύπα στην καρδιά του. Πέθανε ανήμερα των 24ων γενεθλίων του. Μέχρι τότε είχε υποβληθεί σε 66 χειρουργεία και σε 1.700 θεραπείες αιμοκάθαρσης, λένε οι γονείς του.
Στις 2 Αυγούστου του 2016, ο Cody πέθανε από καρδιακή προσβολή. Βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το σπίτι, μετά από μία ακόμη αιμοκάθαρση. Οι γονείς του ήταν τόσο φτωχοί που δεν μπορούσαν να τον θάψουν ή να τον αποτεφρώσουν. Έτσι αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του σε έναν οργανισμό που ονομάζεται «Restore Life USA». Ο οργανισμός πουλά σώματα που έχουν δωριστεί, είτε ολόκληρα, είτε όργανο – όργανο. Αποδέκτες είναι ερευνητές, πανεπιστήμια, ερευνητικές εγκαταστάσεις και άλλα».
Το θέμα, ωστόσο, είχε λάβει μία διαφορετική διάσταση. Όπως αποκαλύφθηκε, έναν μήνα μετά τον θάνατο του 24χρονου, ο οργανισμός πούλησε την σπονδυλική του στήλη. Η συναλλαγή απαιτούσε απλά την ανταλλαγή μερικών e-mails και 300 δολάρια, συν τα μεταφορικά. Αγοραστής ήταν... o δημοσιογράφος του Reuters.
Οι συμβουλές μιας ειδικού
Για τη διενέργεια του ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος συμβουλεύτηκε την Αντζελα Μακάρθουρ, διευθύντρια του προγράμματος δωρεάς οργάνων της Ιατρικής Σχολής της Μινεσότα.
Σκοπός ήταν κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ να μην παραβιαστεί κανένας νόμος και να μην κινδυνέψει κανένας. Εν τέλει, η διευθύντρια πήρε την σπονδυλική στήλη και τα κεφάλια που αγόρασε το Reuters στην ιατρική σχολή.
«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Ο καθένας θα μπορούσε να τα είχε παραγγείλει και να είχε ζητήσει να μεταφερθούν στο σπίτι του για οποιοδήποτε λόγο θα ήθελε», τόνισε, εμφανώς προβληματισμένη από την ευκολία με την οποία αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα όργανα.
Η οικονομική αδυναμία ανοίγει τον δρόμο για τέτοια φαινόμενα 
Η άνθηση του συγκεκριμένου εμπορίου είναι τόσο μεγάλη που ικανός αριθμός συγγενών αποφεύγει την πανάκριβη εκταφή των ανθρώπων του, παραχωρώντας έναντι ενός τιμήματος το άψυχο σώμα, σε εταιρείες που έχουν αναπτύξει τις δραστηριότητές τους στο ίντερνετ.
Το ρεπορτάζ του Reuters ολοκληρώνεται με το εξής ερώτημα: «Παραβιάζεται κάποιος ή κάποιοι νόμοι και αν ναι, ποιες οι επιπτώσεις για τους παραβάτες; Η απάντηση είναι όχι και καμία».
Δεν παραβιάζονται νόμοι και ο έμπορος δεν διατρέχει κανέναν νομικό κίνδυνο, διότι ναι μεν είναι παράνομη η διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων στις ΗΠΑ, ωστόσο κανείς νόμος δεν απαγορεύει την πώληση οργάνων που έχουν δωρηθεί για έρευνα