Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Χόλιγουντ, ανωμαλία,σαπίλα και διαστροφή για να φτάσεις στην κορυφή!

O 65χρονος κινηματογραφικός παραγωγός κατηγορείται μέχρι στιγμής από 30 γυναίκες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς
Επί 25 και πλέον χρόνια ήταν ένας από αυτούς που έλυναν και έδεναν στο Χόλιγουντ.

Μέσα σε δέκα μέρες ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ο 65χρονος κινηματογραφικός παραγωγός που κατηγορείται μέχρι στιγμής από 30 γυναίκες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς,
χάνει τον θρόνο του και βυθίζεται σε μια πτώση χωρίς σταματημό.

Οι έρευνες της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και της Βρετανίας για σεξουαλικές επιθέσεις που φέρεται να διαπράχθηκαν από τον μεγιστάνα είναι σε εξέλιξη. Ο ίδιος νοσηλεύεται από την Πέμπτη σε κέντρο θεραπείας σεξουαλικών διαταραχών και προβλημάτων συμπεριφοράς στην Αριζόνα.

Ωστόσο τα πράγματα δεν σταματούν εδώ, καθώς ο παραγωγός θεωρείται ύποπτος για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς που λάμβαναν χώρα δεκαετίες ολόκληρες, και ο ίδιος κατάφερνε να αποσπά κάθε φορά τη σιωπή των θυμάτων του έναντι συμφωνιών που συνάπτονταν μυστικά και πληρώνονταν αδρά.

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό σε βάρος του μετατρέπονται σε κατηγορίες. Η New York Times ήταν η πρώτη που δημοσίευσε τις μαρτυρίες ηθοποιών και συνεργάτιδων που κατήγγειλαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς, με τη λίστα των καταγγελιών να μην έχει τελειωμό και να φτάνει τις 30 γυναίκες μέχρι τώρα. Ο Γουάινσταϊν είναι πλέον persona non grata στο Χόλιγουντ.

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της New York Times στις 5 Οκτωβρίου, ο παραγωγός είδε όσους τον στήριζαν να τον εγκαταλείπουν. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας του, The Weinstein Company, τον αποπέμπει και η σύζυγός του, η σχεδιάστρια μόδας Τζορτζίνα Τσάπμαν, τον εγκαταλείπει.

Σταδιακά, οι γλώσσες λύνονται και ρίχνουν ωμά φως σε πρακτικές, που σύμφωνα με ορισμένους, υπονομεύουν εδώ και καιρό το Χόλιγουντ. Το σκάνδαλο γίνεται όλο και πιο εκκωφαντικό και φθάνει βαθιά μέσα στην πολιτική, καθώς ο Γουάινσταϊν χρηματοδοτούσε επί χρόνια τους Δημοκρατικούς, στους οποίους προσωπικά έχει δώσει 1,4 εκατομμύρια δολάρια από το 1990, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics. Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε «σοκαρισμένη και απογοητευμένη», ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα «αηδιασμένοι».

«Υπάρχουν πολύ καλοί άνθρωποι στο Χόλιγουντ αλλά υπάρχουν και μπάσταρδοι, σάπιοι μέχρι το μεδούλι που συγκεντρώνονται σε αυτό το χώρο, γιατί αυτός είναι ένας κόσμος δολοφόνων», δηλώνει ο Αλεξ Μπεν Μπλοκ, μέλος της αρχισυνταξίας του ειδικευμένου περιοδικού The Hollywood Reporter επί 10 και πλέον χρόνια.

Ο Γουάινσταϊν ωστόσο δεν είναι παρά «η κορυφή του παγόβουνου», επιμένει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπ Σνάιντερ σε βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο ΤΜΖ που ασχολείται με τις διασημότητες-όπου τονίζει ότι ο ίδιος είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά από έναν διάσημο σκηνοθέτη όταν ήταν νέος. «Οι ηθοποιοί, οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Χρειάζονται έναν ατζέντη και οι ατζέντηδες είναι επίσης σιχαμεροί. Οι υπεύθυνοι διανομής των ρόλων, οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες, συμβαίνει παντού στη βιομηχανία».

Πίσω από τα στρας και τα κόκκινα χαλιά, ο Γουάινσταϊν στεκόταν σαν κέρβερος στα κινηματογραφικά του στούντιο. Ο Χάρβεϊ και ο αδελφός του Μπομπ εκφόβιζαν, φώναζαν. Η Miramax λειτουργούσε με το φόβο, δηλώνουν πρώην εργαζόμενοι στην εταιρία. Υπήρχαν φορές που φέρονταν σαν κτήνη και ήταν ανελέητοι απέναντι σε σκηνοθέτες και στη δουλειά τους.

Οι πορείες του Χάρβεϊ και του Μπομπ είναι αλληλένδετες. Τα δύο αδέλφια γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950 και μεγάλωσαν στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Αφού εργάστηκαν για συναυλίες ροκ, αποφάσισαν να επενδύσουν στον κινηματογράφο με δική τους εταιρία παραγωγής στα τέλη της δεκαετίας του 1970 θέλοντας να δώσουν ευκαιρίες σε νέους κινηματογραφιστές. Ιδρύσαν τη Miramax, ονομάζοντάς την έτσι προς τιμήν των γονιών τους, Μίριαμ και Μαξ.

21 Μαρτίου 1999. Λος Αντζελες: Η 71η τελετή απονομής των Οσκαρ πλησιάζει στο τέλος. Ο Χάρισον Φορντ ετοιμάζεται να δώσει το χρυσό αγαλματίδιο για την καλύτερη ταινία. Ανάμεσα στις υποψήφιες ξεχωρίζουν ορισμένα μεγάλα ονόματα, όπως "Η Λεπτή Κόκκινη Γραμμή" του Τέρενς Μάλικ, "Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν" του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς και προς έκπληξη όλων, μια άλλη ταινία σαρώνει τα βραβεία. O "Ερωτευμένος Σαίξπηρ" απέσπασε έξι βραβεία, μεταξύ τους αυτό του καλύτερου α΄ γυναικείου ρόλου για την Γκουίνεθ Πάλτροου, του καλύτερου β΄ γυναικείου ρόλου για την Τζούντι Ντεντς, του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου. Και φυσικά το έβδομο 'Οσκαρ καλύτερης ταινίας.

Στη σκηνή, οι παραγωγοί της ταινίας του Τζον Μάντεν χαμογελούν. Ανάμεσά τους ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Το αφεντικό της Miramax είναι στην κορυφή του Χόλιγουντ. Ο "Θεός", όπως τον αποκάλεσε η Μέριλ Στριπ στη βραδιά για τις Χρυσές Σφαίρες το 2012, βασιλεύει στην Πόλη των Αγγέλων.

Τη δεκαετία του 1990, τα 'Οσκαρ και οι Χρυσές Σφαίρες πέφτουν βροχή στις ταινίες της Miramax.
Το 2012 το Time τον περιλαμβάνει στη λίστα των 100 προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. «Μπορεί να είναι ο χειρότερος εφιάλτης σας και ο στενότερος φίλος σας», έγραφε τότε ο Τζόνι Ντεπ στο αμερικανικό περιοδικό.

Το Χόλιγουντ θα τον συγχωρέσει;
Το διοικητικό συμβούλιο της The Weinstein Company, εταιρίας που ίδρυσε με τον αδελφό του, τον απέπεμψε αλλά ο Χάρβεϊ Γουάινσταιν ίσως μπορέσει να συνεχίσει την καριέρα του ως παραγωγός. Άλλωστε το Χόλιγουντ έχει μακρά ιστορία δίνοντας άφεση αμαρτιών σε μεγάλους παραβάτες του νόμου και σε καταχραστές της θέσης τους. Η βιομηχανία συνεχίζει σταθερά τη συνεργασία με αυτούς.

Ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι που το 1977 παρότι παραδέχτηκε την ενοχή του για παράνομο σεξ με μια 13χρονη, διέφυγε από τις ΗΠΑ πριν από την καταδίκη του το 1978 και έκτοτε δεν επέστρεψε. Το 2003 βραβεύτηκε με το 'Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για τον "Πιανίστα". 'Εκτοτε τρεις γυναίκες κατήγγειλαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Πολάνσκι όταν ήταν έφηβες. Η τελευταία ταινία του "Based On A True Story" προβλήθηκε φέτος με κάθε μεγαλοπρέπεια στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Αμερικανός Γούντι Αλεν παντρεύτηκε τη Σουν-Γι-Πρεβίν, τη θετή κόρη της συντρόφου του Μία Φάροου, έπειτα από μια σχέση που λέγεται ότι είχε αρχίσει χρόνια πριν. Τον Φεβρουάριο του 2014, η θετή του κόρη Ντίλαν Φάροου δημοσίευσε επιστολή στην οποία κατήγγειλε ότι ο Άλεν της είχε επιτεθεί σεξουαλικά όταν ήταν παιδί -κατηγορίες που ακούστηκαν για πρώτη φορά το 1993 παρότι δεν ασκήθηκε δίωξη.

Ο Άλεν αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που ανέφερε το άρθρο του 2014 δηλώνοντας ότι θεωρεί «γελοίους» τους αρχικούς ισχυρισμούς. Οι κατηγορίες δεν προκάλεσαν ζημιά στην καριέρα του. Η τελευταία ταινία του, "Cafe Society", έκανε πρεμιέρα στις Κάννες το 2016, ενώ το Amazon Video συνεργάστηκε πολύ καλά μαζί του την ίδια χρονιά.

Η πρεμιέρα της νέας του ταινίας "Wonder Wheel" θα γίνει στις 15 του μηνός στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης και θα προβληθεί τον Δεκέμβριο από τα Amazon Studios.

Συνεπώς, στην περίπτωση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν μπορεί οι σινεφίλ να σταματήσουν να βλέπουν τις ταινίες παραγωγής της εταιρίας The Weinstein Company ή του ιδίου. Ίσως οι σταρ να μην θέλουν πλέον ρόλους στις ταινίες του. Και ο Γουάινσταϊν σίγουρα θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτεί ταινίες στο μέλλον. Όμως «το Χόλιγουντ αγαπά αυτές τις ιστορίες θεραπείας, αγαπά αυτούς του χαρακτήρες που ήταν κακοί και μετά, με οποιαδήποτε μέσα, γίνονται καλοί ξανά», τονίζει η Κόρτνεϊ Άμπραμς, δικηγόρος στο γραφείο Χέλμερ Φρίντμαν που εξετάζει υποθέσεις διακρίσεων και παρενοχλήσεων στον εργασιακό χώρο.

Ο ίδιος ο Γουάινσταϊν συμφωνεί. Μια μέρα πριν οι Times δημοσιεύσουν την έρευνά τους, ο μεγιστάνας σχολίασε σε ανακοίνωση: «Η ιστορία ακούγεται τόσο καλά που θέλω να αγοράσω τα κινηματογραφικά δικαιώματα αν γίνει ταινία».