Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Η εισβολή του Χίτλερ Ελλάδα ξεκίνησε από το οχυρό Ρούπελ. Επέλεξε την 6η Απριλίου επειδή ήταν προληπτικός. Αυτοψία στα οχυρά όπου οι Έλληνες είπαν το «δεύτερο ΟΧΙ» (βίντεο)

Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, έγινε στις 6 Απριλίου του 1941.
Η Ιταλία μόλις είχε ηττηθεί στο Έπος της Αλβανίας και ο Χίτλερ έπρεπε να αποκαταστήσει το κύρος του Άξονα και να διασφαλίσει τα νώτα του.

Η αήττητη ως τότε γερμανική πολεμική μηχανή πίστευε ότι θα κάνει στρατιωτικό περίπατο στην Ελλάδα.
Έπεσε όμως πάνω στην ηρωική και σωστά οργανωμένη άμυνα των οχυρών.

Η αμυντική γραμμή Μεταξά, εκτείνονταν από τις Σέρρες εως την
 
Κομοτηνή.roupel nazi_mtx
Στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά στη Μακεδονία ακούστηκε το δεύτερο ΟΧΙ των Ελλήνων στον ξένο εισβολέα.
Την πιο σφοδρή επίθεση δέχτηκε το Οχυρό Ρούπελ, ένα στρατηγικό πέρασμα στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.
Εκεί  στρατιώτες και αξιωματικοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους αμυνόμενοι με ελάχιστο προσωπικό και μετρημένα πυρομαχικά, που τελείωναν γρήγορα.
Πολλοί πολεμούσαν ακόμη και τραυματισμένοι, ενώ συχνά έκαναν επιθέσεις με εφ΄ όπλου λόγχη.
Εκτός από την μαχητικότητα των Ελλήνων, αυτό που μέτρησε ήταν και η άριστη κατασκευή των οχυρών, που άντεξαν τις αεροπορικές επιθέσεις και τις βολές του πυροβολικού.
Ήταν το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της εποχής με τεράστιο κόστος, το οποίο έγινε με άκρα μυστικότητα για να αναχαιτίσει ενδεχόμενη επίθεση από τη Βουλγαρία, που στρατιωτικά ήταν σαφώς κατώτερη δύναμη από την Γερμανία. Και όμως τα οχυρά δεν έπεσαν, οι άνδρες πολέμησαν μέχρι τέλους και παραδόθηκαν μετά τη συνθηκολόγηση του στρατού στη Θεσσαλονίκη.
Roupel_Nazi_Kalemkeris
Moυσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» Δήμου Καλαμαριάς
Πως ξεκίνησε η εισβολή
Στις 4 Νοεμβρίου, ο Φύρερ δίνει εντολή στο γερμανικό επιτελείο για να καταστρωθούν τα πρώτα σχέδια για μία επίθεση εναντίον της Ελλάδος με την κωδική ονομασία «ΜΑΡΙΤΑ».
Λίγο πριν ξεκινήσει την επίθεση εναντίον της Ελλάδας, ο Χίτλερ προσέγγισε τις ηγεσίες των Βαλκανικών χωρών, ώστε να συμφωνήσουν η Βέρμαχτ να περάσει ανενόχλητη προς την Ελλάδα.
Στη Γιουγκοσλαβία, ο Χίτλερ προσέφερε τη Θεσσαλονίκη. Ο Σέρβος πρίγκιπας Πέτρος, παρά τους φόβους του, δέχθηκε.
Ο Χίτλερ, που ήταν προληπτικός, επέλεξε την 6η Απριλίου για την επίθεση επειδή ήταν Κυριακή και τέτοια μέρα έκανε εισβολή εναντίον της Πολωνίας, της Νορβηγίας, της Γαλλίας και αργότερα κατά της Ρωσίας.
Δείτε στο βίντεο της Μηχανής του Χρόνου, την προετοιμασία της επίθεσης, το μέγεθος των αντίπαλων δυνάμεων και την άρτια κατασκευή των οχυρών.
Δείτε στο βίντεο της Μηχανής του Χρόνου, την προετοιμασία της επίθεσης, το μέγεθος των αντίπαλων δυνάμεων και την άρτια κατασκευή των οχυρών.