Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Ο «σουλτάνος» αγόρασε γεωτρύπανο και απειλεί με έρευνες στην Κύπρο

Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις η Τουρκία, που αγόρασε το πρώτο δικό της γεωτρύπανο και δηλώνει έτοιμη να το σύρει στην κυπριακή ΑΟΖ και να βάλει «μπουρλότο» στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Οπως έχουν πει Τούρκοι αξιωματούχοι, έως το τέλος του τρέχοντος έτους ή το αργότερο αρχές του 2018 η Αγκυρα θα ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
«Η Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαίου Τουρκίας (TPAO) αγόρασε το πρώτο γεωτρύπανό της από τη Νότια Κορέα και αρχές του 2018 θα αρχίσει γεώτρηση στη Μεσόγειο, στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και βόρεια της Κύπρου» είναι η είδηση που δημοσίευσαν χθες όλα τα τουρκικά ΜΜΕ. Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρει το όνομα «DeepSea Metro 2» και, για να το αγοράσει η Αγκυρα, δαπάνησε 200.000.000 δολάρια. Εχει μήκος 210 μέτρα, επανδρώνεται από 200 άτομα και μπορεί να τρυπήσει σε βάθος 19.000 μέτρων.
Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων που έκανε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας -και γαμπρός του Ερντογάν- Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σημειώνοντας ότι έως τις αρχές του 2018 θα αρχίσουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, εκεί όπου κάνουν έρευνες παγκόσμιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως η Total, η ExxonMobil και η ENI για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν ανατεθεί και άλλα Οικόπεδα προς εκμετάλλευση. Την ίδια στιγμή οι προκλήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων συνεχίζονται σε ακόμη ένα επίπεδο. Ομάδα εθελοντών μίσθωσε λεωφορείο, το γέμισε με μηνύματα υπέρ της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» και ξεκίνησε ευρωπαϊκή περιοδεία με σκοπό την προώθηση του ψευδοκράτους.
Από το Βέλγιο
Το λεωφορείο της ντροπής είχε ως αφετηρία τη βελγική πόλη Βόρσελαρ και θα καταλήξει στα Κατεχόμενα στις 23 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, περνώντας από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, μοιράζει δώρα και βοήθεια σε ορφανοτροφεία και χωριά...
Ο ανεξάρτητος «βουλευτής» των Κατεχομένων Χασάν Τακσόι, που είχε υποστηρίξει την περιοδεία από το ξεκίνημά της, δήλωσε πως σύνθημά της είναι η πρόταση «Ανακαλύψτε τη Βόρεια Κύπρο», ενώ πρόσθεσε πως τη μέρα άφιξής του θα διοργανωθεί λαμπρή και μεγάλη εκδήλωση για το καλωσόρισμά του.