Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Δωρεάν αεροσκάφη για τους συμμάχους της Ρωσίας

Η Σερβία πήρε τα έξι MIG-29 που της παραχώρησε δωρεάν η Ρωσία
Ο υπουργός ‘Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σόιγκου παρέδωσε στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τα έξι αεροσκάφη MIG-29, τα οποία αποτελούν μέρος της δωρεάς σε στρατιωτικό υλικό που παρέχει η Ρωσία στην Σερβία.
  
Η τελετή παράδοσης- παραλαβής έγινε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο «Μπατάινιτσα» του Βελιγραδίου, στο πλαίσιο στρατιωτικής επίδειξης, που αποτέλεσε την κεντρική εκδήλωση, για τα 73 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, ευχαρίστησε τον Ρώσο υπουργό και εξέασε την βεβαιότητα ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί.
Στην ομιλία του ο Αλ. Βούτσιτς επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας δεν στρέφεται κατά των γειτονικών χωρών αλλά έχει σκοπό να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια των πολιτών.

«Κανένας πλέον δεν θα μπορεί να επιτεθεί τη Σερβία και να μην τιμωρηθεί»

«Κανένας πλέον δεν θα μπορεί να επιτεθεί τη Σερβία και να μην τιμωρηθεί. Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα και τη ζωή κάθε πολίτη της χώρας, άλλες προθέσεις δεν έχουμε», επισήμανε ο κ. Βούτσιτς αναφερόμενος στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Ο υπουργός ‘Αμυνας της Ρωσίας Σ. Σόιγκου  το απόγευμα της Παρασκευής είχε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς και σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικών ΜΜΕ η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών αποτέλεσε βασικό θέμα της συνάντησης αυτής.
Η Σερβία, όπως αναφέρεται, επιδιώκει την διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα της παραγωγής, από κοινού, οπλικών συστημάτων όπως επίσης και την δημιουργία στο Βελιγράδι ενός κέντρου για την τεχνολογική αναβάθμιση αεροσκαφών και ελικοπτέρων ρωσικής παραγωγής.
Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Novosti» του Βελιγραδίου αποκαλύπτει ότι βρίσκονται, επίσης, σε εξέλιξη, εδώ και μήνες, οι συνομιλίες με την Ρωσία για να επιλεγεί το σύστημα αεράμυνας που θα προμηθευτεί η Σερβία. Όπως γράφει η «Novosti» η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Σερβίας φαίνεται να προσανατολίζεται προς την αγορά πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς και συγκεκριμένα για τα συστήματα «BUK-M2» και «PANTSIR-S1».