Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Αρκεί να παρακολουθούν τους πολίτες...Καμία ασφάλεια στις πάσης φύσεως πλαστικές κάρτες

Απάτη με πιστωτικές κάρτες από 30χρονο - Δεκάδες τα κρούσματα
Δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίστηκε σε βάρος 30χρονου, ο οποίος συνελήφθη, για πλαστογραφία, υποκλοπή και παράνομη επεξεργασία δεδομένων, περίπου 1.500 πιστωτικών καρτών.


Ο 30χρονος είναι κατηγορούμενος για τα αδικήματα της απάτης με υπολογιστή και πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για παράβαση των διατάξεων για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Ο 30χρονος, εκμεταλλευόμενος τη θέση εργασίας του σε επιχείρηση, υπέκλεψε το σύνολο του πελατολογίου, με τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών, για το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2016.
Η διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία εκπροσώπου εταιρείας, που διατηρεί ηλεκτρονικό κατάστημα, σύμφωνα με την οποία, τον Οκτώβριο του 2016 πραγματοποιήθηκε απατηλή ηλεκτρονική αγορά προϊόντων, με χρήση πιστωτικής κάρτας, τα στοιχεία της οποίας είχαν υποκλαπεί από τον κάτοχό της.
Μετά από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκε ο δράστης, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε η εμπλοκή του σε πλήθος απατηλών συναλλαγών - παραγγελιών, από διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα της χώρας.
Από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο του 2016, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των καρτών, πραγματοποίησε, είτε ο ίδιος, είτε χρησιμοποιώντας παρένθετα πρόσωπα, 40 απατηλές συναλλαγές - παραγγελίες προϊόντων, συνολικής αξίας, τουλάχιστον 8.000 ευρώ. Οι συναλλαγές αυτές αφορούσαν κυρίως αγορά περιφερειακών ειδών και εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Όσον αφορά στα παρένθετα πρόσωπα, εξακριβώθηκε ότι ο δράστης χρησιμοποιούσε τους λογαριασμούς σε διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα της χώρας, τουλάχιστον τριών ατόμων, τα οποία προηγουμένως είχε εξαπατήσει για να αποκτήσει τα στοιχεία σύνδεσης.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περίπου 900 αρχεία με προσωπικά Ελλήνων και αλλοδαπών, στα οποία περιέχονται, μεταξύ άλλων, και τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών, περιφερειακά είδη και εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από τη μέχρι τώρα έρευνα, ο αριθμός των καρτών που φέρεται να έχει υποκλέψει ο δράστης, ανέρχεται σε περίπου 1.500, ενώ εκτιμάται ότι τα αρχεία που βρέθηκαν αφορούν σε τουλάχιστον 1.900 άτομα.
Ο 30χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος τον παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την εξακρίβωση του εύρους της παράνομης δραστηριότητάς του.