Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Η Ρωσία πουλάει τεχνολογία...και σπάει την 'μέγγενη' της Δύσης

Οι S-400 σφράγισαν τη «φιλία» της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία
Στον απόηχο της εμβληματικής επίσκεψης του Σαουδάραβα βασιλιά στη Ρωσία, νέοι ορίζοντες ανοίγονται στις οικονομικές (αλλά και στρατιωτικές) σχέσεις των δύο χωρών με την απόκτηση ρωσικών S-400 από το βασίλειο.
Οπως ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αλ Τζουμπέιρ, κατά τη συνάντηση που είχαν ο Πούτιν με τον βασιλιά Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ αλ Σαούντ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας το οποίο προβλέπει τη συνδρομή της Ρωσίας στις προσπάθειες του βασιλείου να αναπτύξει την αμυντική βιομηχανία του.

Στο πλαίσιο αυτό η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, την κατάσταση στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη, αλλά και τις εξελίξεις στον Κόλπο και στη Μέση Ανατολή. Ο Αλ Τζουμπέιρ υπογράμμισε ακόμη ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία πιστεύουν στην αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, προτάσσοντας την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται ώστε να ενωθεί η συριακή αντιπολίτευση και πως συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και των κρατικών θεσμών της.

Το κλίμα ανάμεσα στους δύο άνδρες, πάντως, χαρακτηρίζεται παραπάνω από καλό, με τον Πούτιν να κάνει λόγο για «περιεκτικές, ουσιαστικές και εμπιστευτικές» συνομιλίες και τον Αλ Σαούντ να αναφέρεται σε «ταύτιση απόψεων».

http://www.dimokratianews.gr/content/78999/oi-s-400-sfragisan-ti-filia-tis-rosias-me-ti-saoydiki-aravia