Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

''Ξεβράκωσαν'' την άμυνα της χώρας στους Ισραηλινούς-Πρόδωσαν ανώτερες συμμαχίες, διαλύοντας την ισορροπία σε Αιγαίο και Μεσόγειο-Το Ισραήλ απομονώνει την Ελλάδα απο την Ορθόδοξη συμμαχία


Το αντίτιμο της στρατηγικής συμμαχίας με Ισραήλ: Παραδόθηκαν κώδικες & τακτικές αντιμετώπισης των S-300 από την Αθήνα

Παραδόθηκαν στο Τελ Αβίβ κώδικες και τακτικές αντιμετώπισης των S-300PMU1 από την Αθήνα ως αντίτιμο της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ.
Ισραηλινό δημοσίευμα κάνει λόγο για κοινές ασκήσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Ισραηλινής με στόχο να βρεθούν τρόποι αποφυγής των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300.
Οι ασκήσεις φέρονται να έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από το νησί της Κρήτης όπου, όπως αναφέρεται, βρίσκεται το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.
 
Τις φερόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις περιγράφει δημοσίευμα της Jerusalem Post που ασχολείται με την υπόθεση διακοπής παράδοσης εξοπλισμού σχετικού με τα F-35 στην Τουρκία εξαιτίας της απόφασης της Άγκυρας να προμηθευτεί τους S-400.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα επιτρέψει στο Ισραήλ να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή στη Μέση Ανατολή, καθώς, όπως σημειώνεται, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φοβούνται ότι η απόκτηση των S-400 από την Άγκυρα θα απειλήσει την ασφάλεια των μαχητικών, με την αποκάλυψη του τρόπου εντοπισμού και ανίχνευσής τους.
«Σύμφωνα με ξένες αναφορές, το Ισραήλ έχει ήδη δοκιμάσει σιωπηρά τρόπους να νικήσει τα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμμετέχοντας σε αρκετές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πάνω από το νησί της Κρήτης όπου βρίσκεται σταθμευμένο ένα σύστημα.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις φέρονται να έχουν επιτρέψει σε ισραηλινά αεροσκάφη να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με το πώς το προηγμένο σύστημα μπορεί να τυφλωθεί ή να ξεγελαστεί», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
"Το Ισραήλ έχει 14 F-35 Adir και μέχρι το 2024 θα έχει 2 μοίρες, συνολικά 50 μαχητικά.
Ετσι θα διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή".
Λόγος γίνεται, επίσης, για «φόβους» που υπάρχουν ότι το ραντάρ των συστημάτων S-400 που έχουν αγοραστεί από την Τουρκία, θα μπορούσαν να «μάθει τα αδύναμα σημεία του μαχητικού αεροσκάφους και να το καταστήσουν λιγότερο ικανό να αποφεύγει τα ρωσικά όπλα στο μέλλον».
Υπενθυμίζουμε πως υπήρχε και παλαιότερα δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το οποίο ανέφερε πως είχε γίνει ενεργοποίηση του αντιαεροπορικού συστήματος με σκοπό να δοκιμάσουν ισραηλινά μαχητικά ποιες είναι οι δυνατότητες των S-300.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο "κλείδωμα" των στόχων και στη συλλογή πληροφοριών για το εάν είναι εφικτό να μπλοκαριστούν ή να παραπαλανηθούν τα ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, είτε μέσω των συστημάτων αυτοπροστασίας τους είτε μέσω παρεμβολέων κατηγορίας SOJ.Η Ελλάδα προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση μετά από αίτημα των ΗΠΑ, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν το Ισραήλ μοιράστηκε τα δεδομένα τα οποία συνέλεξε με τους συμμάχους του, αλλά θεωρείται απίθανο να μην έγινε κάτι τέτοιο.
«Μέρος των ασκήσεων περιελάμβανε ελιγμούς των ισραηλινών αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας», είχε αναφέρει πηγή του Reuters, ενώ άλλες πηγές ανέφεραν ενεργοποίηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη.