Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Ελληνική Εθνική Μειονότητα - Oι πιο κρίσιμες μέρες

 


Η Αθήνα  δείχνει ότι πάσχει από ατελή γνώση και  κακή εκτίμηση των προθέσεων των Τιράνων.

του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Π. Μαλλιά *
Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία  έχουν προκηρυχθεί για τον Ιούνιο. Αποτελούν υπαρξιακό  ορόσημο  για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα  την μόνη εκτός συνόρων μας συμπαγή Μειονότητα. Δυστυχώς παρά τους Νόμους  η Αλβανία  και  επί των ημερών του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Έντι  Ράμασυνεχίζει  την πρακτική των Ενβέρ Χότζα και Ραμίζ Αλία. Δεν αναγνωρίζει τον αυτόχθονα Eλληνισμό της Χειμάρρας ως Εθνική Μειονότητα. Εντεύθεν των συνόρων, στην Ελλάδα, η διαχρονική έλλειψη  συνέχειας και συνεννόησης είναι το βασικό  κοινό χαρακτηριστικό της πολιτικής μας. Δυστυχώς. Την  πρωτοβουλία των κινήσεων  δείχνει να διατηρεί  η Αλβανία. 
 Η ευμετάβλητη και προσωποπαγούς χαρακτήρα πολιτική της Κυβέρνησης δοκιμάζεται καθημερινά  από τις  προμελετημένες κινήσεις των κυβερνητών των Τιράνων και προσωπικά από  τον Πρωθυπουργό κ. Έντι Ράμα . Η κατευναστική  συμπεριφορά μας έχει τα αντίστροφα του επιδιωκομένου αποτελέσματα .
Σήμερα, ειδικότερα, τα  Τίρανα  δείχνουν ότι το περί πρόσθετης αξιοπιστίας μας   διήγημα  των Πρεσπών δεν έχει φθάσει  στον Πρωθυπουργό της Αλβανίας. 
Η Αθήνα  δείχνει ότι πάσχει από ατελή γνώση και  κακή εκτίμηση των προθέσεων των Τιράνων.Σήμερα όπως και χθες. Αντί  έγκαιρης διάγνωσης και πρόβλεψης  η   κυβέρνηση  μας προτιμά  απλά να αντιδρά ή να δρα εκ των υστέρων. Η γνωστή μας Απόφαση της κυβέρνησης των Τιράνων για την απαλλοτρίωση/καταπάτηση των ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρρα  δημοσιοποιήθηκε μερικές μόνο μέρες μετά την συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της  Ελλάδος και της Αλβανίας στις Βρυξέλλες. Είτε  δεν καταλάβαμε τι μας έλεγαν ή απέκρυψαν  την πρόθεσή τους. Άρα; 
Οι επικείμενες  δημοτικές εκλογές σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν οριστικά ίσως την δυνατότητα αυτόνομης παρουσίας της Ελληνικής  Εθνικής  Μειονότητας  στις εκλογές και τη πολιτική σκηνή των Τιράνων. Η Αθήνα αντί να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις  για την ενίσχυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» και του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ΚΕΑΔ) -που αυθεντικά και αποκλειστικά εξακολουθεί να εκφράζει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα -  προκρίνει ως πολιτικά συμφέρουσα και προφανώς ιδεολογικά αρμόζουσα  την πολιτική των «ίσων αποστάσεων ». 
 Λυπούμαι ειλικρινά, δυσκολεύομαι να την  υιοθετήσω σαν εκδοχή, αλλά δεν έχω άλλη λογική εξήγηση και ερμηνεία. Φαίνεται  ότι  για κάποιους η αυθεντική πολιτική έκφραση  της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας  είναι  «βάρος». Ζυγίζουν  το ίδιο το ιστορικό ΚΕΑΔ και τους  διασπαστές της Μειονότητας. Οι  τακτικοί συνομιλητές του δείχνουν  να βάζουν στο ίδιο καλάθι αυτούς (ΚΕΑΔ)  που καταψηφίζουν στο Αλβανικό Κοινοβούλιο  Νόμους και Αποφάσεις  που στρέφονται κατά των συμφερόντων της Ελλάδος και της ίδιας  της Μειονότητας, με αυτούς που τους υπερψηφίζουν. Εκεί  ακριβώς διαπιστώνεται και επιβεβαιώνεται η διαφορά συνέπειας. Όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να συμβουλευθεί τον πίνακα όλων των κρισίμων για τα Εθνικά μας Συμφέροντα ψηφοφοριών. 
Οι μέρες που έρχονται είναι οι πλέον κρίσιμες  για την Ελληνική Μειονότητα. Οι επιλογές μας είναι μετρημένες. Αν και  πολλές  διατηρώ αμφιβολίες, εύχομαι τη φορά αυτή τουλάχιστον να είναι οι σωστές.