Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Το ρωσικό στελθ Sukhoi Su-57 θα πάρουν οι Τούρκοι αντί των F-35



H Ρωσία από τον Ιούλιο στέλνει τους S-400 στην Τουρκία – Έτοιμη να πουλήσει και αεροπλάνα

Η Ρωσία θα αρχίσει να στέλνει από τον Ιούλιο στην Τουρκία τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, ενώ είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την πώληση ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Rosoboronexprot Αλεξάντρ Μιχέγεφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
  
Αναφερόμενος στους S-400 ο Μιχέγεφ δήλωσε ότι «όλα είναι έτοιμα, έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί».
Παράλληλα o Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία το ενδεχόμενο της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών.
«Εάν η τουρκική πλευρά απευθυνθεί σε εμάς για διαβουλεύσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε (σ.σ. την πώληση στην Τουρκία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών) από κοινού με την UAC (United Aircraft Corporation, η ρωσική εταιρεία αεροναυπηγικής βιομηχανίας) με βάση τις δυνατότητες μας», δήλωσε ο Μιχέγεφ απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα προτίθεται να πουλήσει στην Άγκυρα μαχητικά στην περίπτωση που οι ΗΠΑ παγώσουν τη συμφωνία για την πώληση μαχητικών F-35.
 
Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά F-35
 
Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη F-35, η Άγκυρα θα ικανοποιήσει την ανάγκη για να εξοπλιστεί με τέτοια αεροσκάφη στρεφόμενη σε άλλη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
  
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο νωρίτερα σήμερα για πιθανή αγορά από την Τουρκία των ρωσικών μαχητικών Su-57 στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να προμηθεύσουν την Τουρκία με τα μαχητικά F-35.
«Γιατί αγοράζουμε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400;
»Επειδή έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας.
»Είμαστε ήδη εταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το πρότζεκτ, έχουμε καταβάλει το αναγκαίο ποσό.
»Δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλήματα με αυτό.
»Αλλά στο χειρότερο σενάριο, θα χρειαστεί να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας στρεφόμενοι αλλού, όπου προσφέρονται οι καλύτερες τεχνολογίες», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν στις αρχές του μήνα τις παραδόσεις εξοπλισμού εδάφους που συνδέονται με τη χρήση των F-35.
Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η τεχνολογία που διαθέτουν οι S-400 θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκέντρωση τεχνολογικών στοιχείων για τα στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η Άγκυρα, και ότι η Ρωσία θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προ ημερών μίλησε ευθέως για την αγορά ρωσικών αεροσκαφών από την Τουρκία.
«Υπάρχουν τα (ρωσικά) Su-34, Su-57 και άλλα» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι «NTV».

Sukhoi Su-57

Πρόκειται για ένα βαρέος τύπου αεροσκάφος (με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 35 τόνους), όπως τα Su-27 και Su-47.
Σχεδιάστηκε ως απάντηση στα αμερικανικά F-22 και F-35.
Διαθέτει στοιχεία απόκρυψης ίχνους (σχήμα, απόκρυψη κινητήρων, συνθετικά υλικά, απορροφητική επικάλυψη-βαφή κ.τ.λ.), γνωστά ως «stealth».
Σε αυτή τη λογική κινείται και η ενσωμάτωση των όπλων του σε 2 αποθήκες, εσωτερικά στην άτρακτο και πιθανώς σε ακόμη 2 θέσεις στις βάσεις των ημιπτερύγων.
Το σχήμα του είναι αρκετά πεπλατυσμένο, είναι δικινητήριο και διαθέτει όπως λέγεται 5 ραντάρ, (μεταξύ αυτών και στα χείλη προσβολής των πτερύγων), σε διάφορες ζώνες συχνοτήτων.
Τον Μάιο του 2018, πριν ένα χρόνο δηλαδή, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak έγραψε ότι η Τουρκία θα προσανατολιζόταν προς τα Su-57 εάν ακυρωνόταν η παραλαβή των F-35