Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Πολεμικές πρόβες για αιφνιδιαστική επίθεση από την Άγκυρα: Ταυτόχρονη εισβολή τουρκικών μαχητικών από 3 σημεία του ΕΕΧ

 
Πολεμικές προετοιμασίες εν μέσω περιόδου κατά την οποία σκοπεύουν να πιάσουν τις ελληνικές άμυνες σε βαθμό χαμηλής ετοιμότητας λόγω υποτιθέμενης τήρησης των ΜΟΕ,
προχωρούν οι Τούρκοι καθώς σήμερα το πρωί, τρεις σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν F-16 και τα άλλα δύο ήταν F-4, προχώρησαν σε παραβιάσεις από τρία διαφορετικά σημεία του εθνικού εναέριου χώρου πραγματοποιώντας ταυτόχρονη εισβολή.
Ειδικότερα, δύο μαχητικά F-16  εισήλθαν στο FIR Αθηνών κατά τις 10π.μ. από σημείο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, δύο άλλα F-16 από την Ρόδο και άλλα δύο F-4 ανάμεσα σε Χίο και Σάμο.
Την εμφάνισή του έκανε και ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος, τύπου CN-235.
 
Πάντως υπήρξε και συνέχεια: Δύο ακόμα τουρκικά F-16 εντοπίστηκαν στην Παναγιά , το νησί που βρίσκεται δίπλα στις Οινούσσες το νησί το οποίο οι Τούρκοι το Πάσχα του 2016 είχαν βάλει ως στόχο να καταλάβουν με αιφνιδιαστική απόβαση.
Ένα σχέδιο που έγκαιρα έγινε γνωστό από το ΥΠΕΘΑ και αμέσως τοποθετήθηκε ελληνική φρουρά στο νησί.
Σημειώνεται ότι και την Μεγάλη Παρασκευή, που αποτελεί μια από τις ιερότερες ημέρες για την Ορθοοδξία, έξι τουρκικά μαχητικά (4 F-16 και δύο F-4), χρησιμοποιώντας αεροδιαδρόμους από ανατολικά Ρόδου, Λήμνο, Λέσβο και Σάμο, Χίο παραβίασαν τον ΕΕΧ και δύο φορές οι αναχαιτίσεις τους από ελληνικά μαχητικά κατέληξαν σε αερομαχίες.
Δεν είναι τυχαίες οι παραβιάσεις εν μέσω Πάσχα. Οι Τούρκοι εξασκούνται στο να επιχειρήσουν εναντίον των ελληνικών ΕΔ σε μια περίοδο κατά την οποία υποτίθεται θα τηρούνται τα ΜΟΕ.
Κατά τα ΜΟΕ του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ασκήσεις και προκλητικές ενέργειες εν μέσω θέρους και εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
Σημειώνεται ότι όπως ήδη έχει αναφέρει το pronews.gr συναγερμός έχει σημάνει στο Πεντάγωνο αλλά και στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου από τις πληροφορίες για τουρκικό σχέδιο κλιμάκωσης, με την Αγκυρα να προχωρά σε πρόβα επιβολής τετελεσμένων μέσω της άσκησης «Θαλασσόλυκος 2019».
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελευταίο πολύωρο πολεμικό συμβούλιο, η Αγκυρα κατέστρωσε πλάνα που θα ενεργοποιήσει το καλοκαίρι με επικρατέστερο μήνα τον Αύγουστο και αφού θα έχουν παραλάβει και ενεργοποιήσει τους S-400 τον Ιούλιο.
Στόχος η προβολή των διεκδικήσεών της σε θάλασσα και βυθό ώστε να φέρει Αθήνα και Λευκωσία ενώπιον τετελεσμένων.
Το τουρκικό σχέδιο έχει δύο παραμέτρους:
Πρώτον, "κτύπημα" σε Αιγαίο και ταυτόχρονα επιβολή τετελεσμέων σε Κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, αρχικά θα αποστείλει το ερευνητικό πλοίο «Ορουτς Ρέις» σε περιοχή ανατολικά της Καρπάθου και νότια Ρόδου και Καστελόριζου. Πρόκειται για το πλέον κρίσιμο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς η ανατολική απόληξή της ενώνεται με την ΑΟΖ της Κύπρου.
Επιπλέον, θα ενεργοποιήσει και τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα.
Αυτά αναμένεται να δραστηριοποιηθούν τους επόμενους μήνες στην κυπριακή ΑΟΖ, με πλέον επίφοβα τα οικόπεδα, 1, 4, 5 και 7 που δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, αλλά και το 3, όπου έχει ήδη μια φορά επέμβει