Σάββατο 27 Απριλίου 2019

O πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της κανονικής Εκκλησίας Ουκρανίας υπό τον Ονούφριο ΦΩΤΟ

 
O Πατριάρχης Iεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ συναντήθηκε με την Αντιπροσωπεία της κανονικής όσο και μαρτυρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας (UOC)
που τελεί υπό την δικαιοδοσία της Μόσχας αφού προηγουμένως απαγόρευσε στους σχισματικούς Ουκρανούς εγκάθετους του Κων/πόλεως να λειτουργήσουν κατά την Ανάσταση και στην Αφή του Αγίου Φωτός αποστέλλοντας σαφές μήνυμα στο Φανάρι..
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ ‘συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του Μητροπολίτη Ονούφριου όσο και πιστούς από εκεί την παραμονή του Πάσχα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ προσεύχεται για την υπέρβαση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία δήλωσε ο Πατριάρχης της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ και όλης της Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ ‘ την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019, σε συνάντηση με την επίσημη αντιπροσωπεία της UOC, η οποία το Σάββατο το βράδυ θα φέρει το Άγιο Φως στην Ουκρανία, αναφέρει η UOC.
« Πρέπει πάντα να προσευχόμαστε, πρώτα απ ‘όλα, για την ενότητα των λαών μας, καθώς και για την παγκόσμια ενότητα της ανθρωπότητας. Και προσευχόμαστε και συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για να ξεπεραστεί η κρίση που δημιουργήθηκε και, δυστυχώς, συνεχίζει να υφίσταται στην Ουκρανία « , δήλωσε ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ.
Σημείωσε ότι ήταν πολύ χαρούμενος που είδε τους εκπροσώπους της UOC στους Αγίους Τόπους και μεταβίβασε την «αδελφική του αγάπη» στον Μητροπολίτη Κίεβο και όλης της Ουκρανίας Ονούδριο τους κληρικούς και όλους τους πιστούς της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος ευχήθηκε οι εκπρόσωποι της UOC « να αγαπούν τους εχθρούς τους ».
« Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να πούμε: αγαπάτε τον εχθρό σας. Αλλά πρέπει να τον αγαπήσουμε. Τίποτα δεν είναι ισχυρότερο, τίποτα δεν είναι δυνατότερο από το να δείχνεις στον αντίπαλό σου ότι τον αγαπάς « , σημειώνει ο Πατριάρχης προσθέτοντας ότι ο πόνος είναι μέρος της ορθόδοξης πίστης και ότι η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι » το καλύτερο σχολείο και ο καλύτερος δάσκαλος  » στους πιστούς.
« Η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ είναι ένα παράδειγμα της Εκκλησίας, η οποία επέζησε και υπέφερε από τα βάσανα, τις διώξεις και, φυσικά, το βασανισμό. Οι αδελφοί μας πλήρωσαν με το αίμα τους εδώ. Εξάλλου, η Εκκλησία δεν είναι μέρος του παρελθόντος. Η Εκκλησία μας συνεχίζει να ζει και να υφίσταται στις μέρες μας. Και πρόσφατα, ανακηρύξαμε μερικούς αδελφούς ιερομάρτυρες της Εκκλησίας μας », δήλωσε ο Πατριάρχης Θεόφιλος, εξηγώντας ότι« δεν πρέπει ποτέ ν΄απωλέσετε την ελπίδα ».
Με το παράδειγμα της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, ο Πατριάρχης θέλησε να την επιμονή σε όλους τους πιστούς της Π.Ο.Κ., οι οποίοι τώρα υφίστανται διωγμούς.
« Τα αδύνατα παρά τοις ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ. Πρέπει να υπομείνουμε το μαρτύριο. Αλλά ακριβώς επειδή πρέπει να υποβληθούμε σε αυτά τα βασανιστήρια δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε παθητικοί. Πρέπει να διατηρήσουμε όλα τα δυνατά μας σημεία: την πνευματική δύναμη, τη σωματική και ψυχική μας ρώμη. Και το καλύτερο όπλο ενάντια στους αντιπάλους μας δεν είναι μίσος, είναι η αγάπη », τόνισε.
Ο πατριάρχης επεσήμανε επίσης ότι στην Αγία Γη κατανοούν την «αγωνία» του ουκρανικού λαού, αλλά πιστεύουν ότι θα τελειώσει.
« Κατανοούμε απόλυτα την ταλαιπωρία και την αγωνία του λαού της Ουκρανίας. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε ότι θα έρθει η μέρα που θα μπορέσουμε να απολαύσουμε τα αποτελέσματα του γεγονότος ότι ο Ιησούς Χριστός μας αναστήθηκε », κατέληξε ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ.
Όπως αναφέρει ο η κανονική Εκκλησία Ουκρανίας , η επίσημη αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που θα φέρει το Άγιο Φως στην Ουκρανία, έφτασε στους Αγίους Τόπους. Η παραλαβή θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου. Την ίδια μέρα, στην αίθουσα των επίσημων αντιπροσωπειών, το Άγιο Φως θα δοθεί στους κληρικούς που θα το διανείμουν στις επισκοπές της Ουκρανίας.
Στις 23.00μμ σήμερα στο Κίεβο-Pechersk Lavra, ο μητροπολίτης Κιέβου και όλης της Ουκρανίας Ονούφριος θα διανείμει το Άγιο Φως σε χιλιάδες πιστούς που θα έρθουν στη νυχτερινή λειτουργία του Πάσχα.
Σε άρθρο της η Αυγή στις 26.4.19 σημειώνει: »Αρνητικές, απρόθυμες και διστακτικές, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, εμφανίζονται οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στο θέμα της αναγνώρισης της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. »  »Τελικά, όλα δείχνουν ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι σήμερα λίγο απομονωμένο στο θέμα της Ουκρανίας. »
ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ
Εκπρόσωποι του ουκρανικού μορφώματος Βαρθολομαίου δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν στο Ναό του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Πάσχα και στην Αφή του Αγίου Φωτός. Επίσης, οι εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας της δεν έλαβαν ειδικά εμβλήματα για τους προσκυνητές, οι οποίοι περνούν από τους Ισραηλινούς αστυνομικούς στον τόπο όπου θα γίνει η Αφή του Αγ. Φωτός.
Αυτό αναφέρεται στην έκθεση του ανταποκριτή του Vesti του Taras Kozub από την Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, η παρουσία αυτών των  »Ιεραρχών » στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου δεν απαγορεύεται. Ωστόσο, το πέρασμα θα είναι δύσκολο αναφέρει το ουκρανικό vesti. »Μπορούν να είναι παρόντες, με τα ρούχα τους ή ντυμένοι σαν συνηθισμένοι πιστοί, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν μαζί μας, γνωρίζουμε τα ουκρανικά εκκλησιαστικά προβλήματα και ζητήματα, και διαβεβαιώνουμε: δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αυτή είναι η θέση του Πατριάρχη », δήλωσε το Πατριαρχείο στο « Vesti ».
dimpenews.com