Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ο κοσμοναύτης Αντόν Σκάπλεροφ στο Sputnik: Στην Κρήτη αισθάνομαι σαν την Κριμαία

 
Τη «σύνδεση» της Κρήτης με την Κριμαία περιέγραψε ο Ρώσος κοσμοναύτης και φιλέλληνας Αντόν Σκάπλεροφ που έγινε ο πρώτος κοσμοναύτης που έκανε φυσική αποκατάσταση στην Ελλάδα το 2015.
Διαφήμισε την Ελλάδα από το διάστημα, προτρέποντας τουρίστες να την επισκεφθούν, ενώ έχει επισκεφθεί ήδη τη χώρα μας τρεις φορές.
Το Sputnik συνάντησε τον Ρώσο κοσμοναύτη Αντόν Σκάπλεροφ στην Κρήτη, στα εγκαίνια του πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν.
Πίνει ρακή, ενώ ακόμα και σήμερα ακούει Γιώργο Νταλάρα, από τους Έλληνες καλλιτέχνες που του αρέσουν τον οποίο αποκαλεί «Έλληνα Ορφέα».
Με συνολικό χρόνο παραμονής στο διάστημα 533 μέρες, 5 ώρες και 31 λεπτά, διετέλεσε διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και Διευθυντής Επιχειρήσεων, του παραρτήματος της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Roscosmos, που βρίσκεται στο Johnson Space Center στο Χιούστον του Τέξας.
«Μερικές από τις ωραιότερες εικόνες της Ελλάδας, τις έχω δει στην Κρήτη που μου θυμίζει την πατρίδα μου, την Κριμαία», επισήμανε ο κοσμοναύτης στο Sputnik.
«Οι δύο λαοί, είμαστε αδελφοί από την άποψη της πίστης, της θρησκείας, καθώς η βασική θρησκεία της Ρωσίας, ξεκίνησε από την Ελλάδα και μέσω της Χερσονήσου στην Κριμαία διαδόθηκε σε όλη τη Ρωσία. Για αυτό όταν έρχομαι εδώ αισθάνομαι σαν το σπίτι μου», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
«Η Χερσόνησος ιδρύθηκε στην αρχαιότητα από Έλληνες, για αυτό και έχω πνευματική σχέση αλλά ειδικά για την αποκατάσταση, ήθελα μετά από το εξάμηνο ταξίδι μου στο διάστημα να ξεκουραστώ με την οικογένειά μου και να ανακτήσω δυνάμεις σε έναν τόπο που θα μου θύμιζε την πατρίδα που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Όταν στην Κρήτη δεν κοιτάζω τις ελληνικές πινακίδες αλλά μόνο τα τοπία, μοιάζουν με το σπίτι μου».
Ζώντας με Έλληνες κοντά στη Σεβαστούπολη
«Έχω επαφές με Έλληνες γιατί υπάρχουν αρκετοί στην Κριμαία, πέρα από Ρώσους Τατάρους και Ουκρανούς. Κατοικώ στην πόλη Μπαλακλάβα όπου υπάρχει το φρούριο Τσεμπάλο, όπου ζουν αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι από την αρχαιότητα επιβίωναν εκεί από το ψάρεμα και τους φόρους που εισέπρατταν από τα πλοία. Μπαλακλάβα σημαίνει φωλιά ψαριών.
Η προετοιμασία για μία πτήση
«Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που κρατάει ενάμιση χρόνο, η προετοιμασία για την διαστημική πτήση. Η πρώτη μου προετοιμασία κράτησε οκτώ χρόνια. Περιλαμβάνει ασκήσεις προσομοίωσης στο νερό που θα συντηρούσαν τη φυσική κατάσταση του αλλά και ψυχολογική εκπαίδευση για πολλές ώρες. Ο κοσμοναύτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος για εργασία σε δύσκολες συνθήκες και ακραίες καταστάσεις που θα συναντούσε. Χρειάζεται προετοιμασία για τα πειράματα που θα ακολουθήσουμε. Όπως χρειάζεται να μάθουν όλοι για το σκάφος και για όσα πρέπει να προσέξουν.
Οι αποκαταστάσεις των κοσμοναυτών
Ο Ρώσος κοσμοναύτης πάντοτε επιλέγει Ελλάδα και την Κρήτη για την αποκατάστασή του μετά από διαστημικές αποστολές. « Η αποκατάσταση στο φυσικό περιβάλλον και το μεσογειακό κλίμα χρειάζεται για να επανέλθει ο οργανισμός στην κανονική του ροή».
«Πετούσα γύρω από τη Γη καθημερινά 16 φορές, έκανα πάνω από 1000 γύρους και εντόπισα ένα σχετικά μικρό νησί με τόσο καθαρά και διάφανα νερά που φαίνονται από το διάστημα. Ήταν η Κρήτη και τη διάλεξα για αποκατάσταση». 
Εγκαίνια του πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν

Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι θα ξεχώριζε από την Ελλάδα, «την Αθήνα, την πρωτεύουσα, με πολύ σπουδαίους ναούς. Το σημαντικότερο όμως είναι οι άνθρωποι που μένουν εδώ» τονίζει μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Τουρισμού υποστήριξε από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα αποκατάστασης Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα, για την αποθεραπεία τους μετά την επιστροφή τους από το διάστημα, που ξεκίνησε το 2015 και έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί σε ξενοδοχεία και μονάδες υγείας και ευεξίας στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Εύβοια και την Αττική, υπό τον συντονισμό του ανταποκριτή ελληνικών ΜΜΕ Θανάση Αυγερινού. 
O Θεόδωρος Γιουρτσίχιν — Γραμματικόπουλος
© NASA .

Οι δύσκολες στιγμές
«Οι πιο επικίνδυνες στιγμές είναι η έξοδος στο ανοιχτό διάστημα και η επιστροφή των κοσμοναυτών στη γη. Είναι ακριβώς εκείνα τα σημεία που έχουν χαθεί ζωές», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο έμπειρος κοσμοναύτης και διακεκριμένος πιλότος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.
«Επίσης είναι πραγματικά δύσκολο να μην έχω κοντά μου την οικογένειά μου στο διάστημα», πρόσθεσε.
Με βίντεο του από το διάστημα το 2018 εξύμνησε την Ελλάδα στην κορυφαία τουριστική προβολή της χώρας, με αφορμή το έτος τουρισμού, Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε στείλει μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό το καλοκαίρι του 2018 για την τραγωδία στο Μάτι, κατά τη συνάντηση που είχε εκείνες τις ημέρες με την υπουργό Τουρισμό Ελενα Κουντουρά στο γραφείο της.
Αυτόγραφα
Ο Αντόν Σκάπλεροφ, Ολέγκ Αρτέμιεφ και Σεργκέι Προκόπιεφ, οι οποίοι, μετά από τις διαστημικές πτήσεις τους, πραγματοποίησαν πρόγραμμα αποκατάστασης στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπέγραψαν αυτόγραφα στο Ηράκλειο της Κρήτης, για τους θαυμαστές τους.
Τα εγκαίνια του πάρκου τιμής και μνήμης στον Ρώσο κοσμοναύτη έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της ονοματοδοσίας του πάρκου, αλλά και του προέδρου της TEZ Tour Hellas, Δημήτρη Χαριτίδη, που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με τον δήμο.
 
https://sputniknews.gr/ellada/201904163023779-kosmonauths-skaplerof-kriti-krimaia/