Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Αποφασιστική η Τουρκία να υπερασπίση τα συμφέροντα της ακόμα και με πόλεμο

Η Τουρκία προαναγγέλει "κρίση στο Αιγαίο"! Όλο το κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ Σαφής προαναγγελία προκλήσεων στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση  του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ( ΣΕΑ) της Τουρκίας , όπως αυτή καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του και την οποία το ONALERT.GR  παραθέτει ολόκληρη, σε μετάφραση εγκύρων διπλωματικών κύκλων.Στο επίμαχο κεφάλαιο ''Γ'' που αναφέρεται στην συζήτηση για τις << εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με πρώτο το θέμα των τομέων αρμοδιοτήτων στη θάλασσα>>, αναγγέλλεται καθαρά  ότι << και την προσεχή περίοδο θα λαμβάνονται με αποφασιστικότητα κάθε είδους μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων εντός της ίδιας της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και στους τομείς για τους οποίους η << ΤΔΒΚ>> της έδωσε άδεια ως εγγυήτρια χώρα>.. 

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα από την πλευρά της, επιχειρεί,  με την διατύπωση αυτή,  να εμφανιστεί ότι - τουλάχιστον - έχει στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένα βήματα και στόχους και ότι για την εφαρμογή του δεν σκοπεύει να κάνει πίσω. Εκτιμάται δε επίσης ότι αποτελεί μια απάντηση - με κλιμάκωση όμως - στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που την κάλεσαν  να σταματήσει την προκλητική της δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ  με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους ''Μπαρμαρός'' και τα πολεμικά πλοία.

Το πλήρες κείμενό της Ανακοίνωσης του ΣΑΕ της Τουρκίας, που δημιουργεί ερωτηματικά και πέραν της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής -,όπως πως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΑΕ είναι το εξής :

<< Α. Στη Σύνοδο του ΣΕΑ συζητήθηκαν λεπτομερώς τα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν την ασφάλεια της χώρας μας, την ηρεμία του λαού μας και τη δημόσια τάξη. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα ο αγώνας που γίνεται εναντίον των παράλληλων δομών και των παράνομων δημιουργημάτων που δρουν παράνομα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με την εικόνα των νόμιμων ενεργειών που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια και διαταράσσουν τη δημόσια τάξη.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε η διαδικασία για τη λύση (σ.σ. του Κουρδικού) που συνεχίζεται στο πλαίσιο του πολυδιάστατου αγώνα κατά της τρομοκρατίας και επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα αναφορικά με την προστασία της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας έναντι των προβοκατόρικων γεγονότων που έχουν σαν στόχο να διαταράξουν τη θετική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η διαδικασία για τη λύση και το κλίμα ηρεμίας.

Β. Συζητήθηκαν ο αντίκτυπος στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της χώρας μας και της περιοχής μας, του κλίματος των συγκρούσεων στη Συρία που τείνουν να ολοκληρώσουν το τέταρτο έτος κατά τρόπο που συμπεριελήφθησαν στις συζητήσεις αυτές και οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το
θέμα στην περιοχή και διεθνώς.

Γ. Εξετάστηκαν κατά τη Σύνοδο οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με πρώτο το θέμα των τομέων αρμοδιοτήτων στη θάλασσα. Τονίστηκε ότι και την προσεχή περίοδο θα λαμβάνονται με αποφασιστικότητα κάθε είδους μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων εντός της ίδιας της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και στους τομείς για τους οποίους η << ΤΔΒΚ>> της έδωσε άδεια ως εγγυήτρια χώρα.

Δ. Κατά τη σύνοδο συζητήθηκαν ο αγώνας εναντίον του ISID – IDIL και των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία, η θέση της χώρας μας στο διεθνή συνασπισμό στον εν λόγω αγώνα, καθώς και η ανθρωπιστική μας βοήθεια έναντι των ατόμων που εκτοπίστηκαν, της ήπιας αντιπολίτευσης και πρώτα έναντι των ομάδων αρωγής. Πέραν αυτού εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που βιώνονται στην πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και επιβεβαιώθηκε η βούληση προς την
κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Ε. Στη Σύνοδο συζητήθηκαν ουσιαστικά οι τελευταίες εξελίξεις που βιώνονται στις διαφωνίες μεταξύ Ισραήλ – Παλαιστίνης, η ισχύουσα κατάσταση στην Λιβύη και στην Υεμένη και πρώτα η κατάπαυση του πυρός που εξασφαλίστηκε στη Γάζα, καθώς και οι επιδράσεις αυτών στην περιοχή.

ΣΤ. Αξιολογήθηκαν οι πετυχημένες πολιτικές διαδικασίες και εξελίξεις στο Αφγανιστάν και υπογραμμίστηκε η υποστήριξη της Τουρκίας. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των εκλογών στην Ουκρανία και στην Τυνησία>>.-

Ρεκόρ  διάρκειας

Να σημειωθεί ότι τόσο  στον έντυπο Τύπο όσο και στα τηλεοπτικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες της  Τουρκίας ( όπως άλλωστε και στο ΟΝΑLAERT.GR) επισημάνθηκε ότι η τελευταία Σύνοδος του ΣΕΑ ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια Σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, η οποία μάλιστα κατέρριψε και το ρεκόρ της Συνόδου του ΣΕΑ της 28 Φεβρουαρίου του 1997, που ήταν διάρκεια 9 ωρών, εφόσον η τελευταία Σύνοδος κράτησε κράτησε 10 ώρες και 20 λεπτά.