Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Τι να τα κάνεις τα όπλα όταν δεν έχεις την πρωτοβουλιά της εθνικής κυριαρχίας



Κύπρος 22 Ιουλ 1974 : Τα F-4E Phantom II που δεν έφτασαν ποτέ

 Ένα στοιχείο της Ελληνικής υπεροπλίας το 1974 έναντι των Τούρκων ήταν η παρουσία των μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom II,  που είχε αποκτήσει η Ελλάδα και έδρευαν στην Ανδραβίδα.

Από την 1 Ιουλίου 1974 η 338 Μοίρα Δίωξης/Βομβαρδισμού είχε ενεργοποιηθεί  στην 117 Πτέρυγα Μάχης Μάχης (Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας) με τα νέοαποκτηθέντα  αεροσκάφη F-4E Phantom II, που αποτελούσαν το πιο σύγχρονο απόκτημα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Τουρκία δε διάθετε ανάλογα αεροπλάνα και η υπεροχή της Ελλάδας στον τομέα αυτό ήταν συντριπτική.

Από αυτά, στις 22 Ιουλίου, διατάχθηκαν 10 Phantom F-4E (8  Δίωξης/Βομβαρδισμού και 2 αναχαιτίσεως)  να απογειωθούν από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα για να προσγειωθούν αρχικά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ένα Φάντομ  λόγω του απότομου ρεύματος του Αεροδρομίου Ηρακλείου έκανε “βαριά προσγείωση” και προσγειώθηκε με βλάβες, χωρίς να πάθει τίποτε το πλήρωμα.

Έτοιμοι για ένα σήμα που δεν ήλθε ποτέ…

Τα αεροσκάφη  ήταν πλήρως εξοπλισμένα και περίμεναν την διαταγή για  να επιτεθούν, κάτι που θα άλλαζε τον χάρτη των εξελίξεων. Οι Τούρκοι δεν διέθεταν ανάλογα αεροπορικά μέσα και η επιτυχία θα ήταν στην μεριά των Ελλήνων. Η διαταγή της επίθεσης δεν ήλθε ποτέ. Τα Φάντομ F-4E  που είχαν ξεκινήσει από την Ανδραβίδα έμειναν αδρανή στο Ηράκλειο και η Κύπρος έμεινε αβοήθητη στις ορδές του ¨Αττίλα¨. Η ευκαιρία χάθηκε μέσα σε κλίμα ήττας και Προδοσίας.


https://armynow.gr/kipros-phantom-den-eftasan-pote/