Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί ζήτησαν ιατρική περίθαλψη αφού έκαναν το εμβόλιο COVID-19782.900 άτομα ανέφεραν ότι ζήτησαν ιατρική φροντίδα, περίθαλψη στα επείγοντα περιστατικά ή/και νοσηλεία μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη αφού έκαναν το εμβόλιο COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 3 Οκτωβρίου.

Περίπου 782.900 άτομα ανέφεραν ότι ζήτησαν ιατρική φροντίδα, περίθαλψη στα επείγοντα περιστατικά ή/και νοσηλεία μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Άλλα 2,5 εκατομμύρια άτομα ανέφεραν ότι χρειάστηκε να χάσουν το σχολείο, την εργασία ή άλλες συνήθεις δραστηριότητες ως αποτέλεσμα ενός συμβάντος υγείας μετά την λήψη του εμβολίου COVID-19.

Οι αναφορές έγιναν στο πρόγραμμα V-safe του CDC, ένα νέο σύστημα παρακολούθησης της ασφάλειας των εμβολίων στο οποίο οι χρήστες μπορούν να αναφέρουν θέματα μέσω smartphones.

Το CDC δημοσίευσε τα δεδομένα στο Informed Consent Action Network (ICAN) μετά από μήνυση που δέχθηκε επειδή δεν παρείχε τα δεδομένα όταν του ζητήθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση. Το ICAN δημοσίευσε έναν πίνακα πληροφοριών που συνοψίζει τα δεδομένα.

«Χρειάστηκαν πολυάριθμες νομικές απαιτήσεις, εφέσεις και δύο αγωγές και πάνω από ένα χρόνο, αλλά το CDC τελικά συνθηκολόγησε και συμφώνησε σε δικαστική απόφαση που τους ζητούσε να κάνουν αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει από την πρώτη μέρα, να δώσουν τα δεδομένα V-safe στο κοινό», δήλωσε ο Άαρον Σίρι, δικηγόρος που εκπροσωπεί το ICAN στην υπόθεση, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν το V-safe κατά την περίοδο που καλύπτουν τα δεδομένα: 14 Δεκεμβρίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2022. Περίπου 231 εκατομμύρια Αμερικανοί έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν ρίγη (3,5 εκατομμύρια), πρήξιμο (3,6 εκατομμύρια), πόνος στις αρθρώσεις (4 εκατομμύρια), μυϊκοί ή σωματικοί πόνοι (7,8 εκατομμύρια), πονοκέφαλος (9,7 εκατομμύρια), κόπωση (12,7 εκατομμύρια) και γενικός πόνος (19,5 εκατομμύρια).

Περίπου 4,2 εκατομμύρια από τα συμπτώματα ήταν μεγάλης σοβαρότητας.

Οι χρήστες του V-safe συμπλήρωσαν στοιχεία για περίπου 13.000 βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών, αναφέροντας πάνω από 33.000 συμπτώματα, όπως πόνο, απώλεια όρεξης και ευερεθιστότητα.

Τα δεδομένα που έχουν συνταχθεί μέχρι στιγμής από το CDC δεν περιλαμβάνουν απαντήσεις ελεύθερου κειμένου, σύμφωνα με την ICAN. Τα δεδομένα κάλυπταν πεδία όπου οι χρήστες τσεκάριζαν κουτάκια.Η ICAN, που ιδρύθηκε από τον παραγωγό ταινιών, Ντελ Μπίγκτρι, δήλωσε ότι τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα δεδομένα «αποκαλύπτουν συγκλονιστικές πληροφορίες που θα έπρεπε να είχαν κάνει το CDC να κλείσει αμέσως το πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19», αναφέροντας το ποσοστό των ανθρώπων που ανέφεραν ότι χρειάστηκαν να ζητήσουν φροντίδα ή ότι έχασαν το σχολείο, την εργασία ή άλλες φυσιολογικές δραστηριότητες, καθώς και τις αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το CDC δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Οι ερευνητές του CDC είχαν παρουσιάσει περιλήψεις των δεδομένων του V-safe κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τη συμβουλευτική ομάδα εμβολίων του οργανισμού, αλλά δεν είχαν δώσει τα δεδομένα σε εξωτερικούς ερευνητές για να τα αναλύσουν. Οι ερευνητές του CDC δήλωσαν ότι το V-safe δεν δημιούργησε νέες ανησυχίες για την ασφάλεια.


Η ICAN θα συνεχίσει να πιέζει για να αποκτήσει περισσότερα από τα δεδομένα του V-safe.


Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Ρομπερτ Πίτμαν, διορισμένος από τον Ομπάμα που επιβλέπει την αγωγή, διέταξε τα μέρη να συναντηθούν και να διαβουλευτούν σχετικά με το ποια άλλα δεδομένα θα αναζητήσει η ομάδα μετά την έκδοση του CDC.

Τα μέρη θα καταθέσουν στη συνέχεια κοινή έκθεση προόδου «στην οποία θα προτείνονται τυχόν πρόσθετες προθεσμίες που τα μέρη καθορίζουν ότι είναι απαραίτητες για την επίλυση του θέματος», δήλωσε ο Πίτμαν.