Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Προειδοποίηση του ΝΑΤΟ για κινήσεις ρωσικού υποβρυχίου με drone ικανό να προκαλέσει ραδιενεργό τσουνάμι


 Προειδοποίηση στα κράτη μέλη του έστειλε το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία κινητοποίησε το πυρηνικό υποβρύχιο K-329 Belgorod, που μεταφέρει την τορπίλη – drone “Poseidon” που μπορεί να προκαλέσει ραδιενεργό τσουνάμι, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές το ρωσικό υποβρύχιο πιθανώς εξαφανίστηκε στα νερά της Αρκτικής μετά την πιθανή εμπλοκή του στο καταγγελλόμενο πρόσφατο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

πόλεις.

Όπως αναφέρει η προειδοποίηση του NATO, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, το υποβρύχιο Belgorod εξαφανίστηκε από τη βάση του στον Αρκτικό Κύκλο και ίσως πλέει προς την Θάλασσα του Κάρα - μέρος του Αρκτικού ωκεανού, στα βόρεια της Σιβηρίας – για να προχωρήσει στη δοκιμή του Poseidon, ενός υποβρύχιου drone που λέγεται ότι μπορεί να καλύψει μεγάλες αποστάσεις έως και 10.000 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προτού εκραγεί με ισχύ ικανή να προκαλέσει ραδιενεργό τσουνάμι, που θα καταστρέψει παράκτιες πόλεις.

Αν όντως προχωρήσει η Ρωσία στη δοκιμή του όπλου αυτού, τότε θα πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν να εκφοβίσει τη Δύση, την ώρα που οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας είναι δυσοίωνες για τις δυνάμεις του.

Μετείχε το ρωσικό υποβρύχιο στη δολιοφθορά στους Nord Stream;

Για το εν λόγω ρωσικό υποβρύχιο διατυπώθηκαν στη Δύση υποψίες περί πιθανής εμπλοκής του στη δολιοφθορά στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Νord Stream την περασμένη εβδομάδα, επειδή μεταφέρει και μίνι υποβρύχια σχεδιασμένα για επιθέσεις σε υποβρύχιες υποδομές.

Ωστόσο, διατυπώνονται αμφιβολίες ως προς αυτό, δεδομένου ότι το μήκους 184 μ. Belgorod είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και θα ήταν λίαν δύσκολο να περάσει στη Βαλτική χωρίς να εντοπιστεί.

Παραμένει επίσης ασαφές κατά πόσον το Belgorod θα είχε το χρόνο να φθάσει στη Βαλτική από τη βάση του στη Λευκή Θάλασσα – μια απόσταση σχεδόν 3.000 μιλίων – χωρίς να γίνει αισθητή η απουσία του.

https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosiko-pyriniko-ypobryhio-drone-poseidon-nato