Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

Δοκιμή ατομικής βόμβας στη Μαύρη Θάλασσα; Το «όπλο της αποκάλυψης» του Πούτιν


 

Οι Times κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ο Πούτιν είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει μια ατομική δοκιμή κοντά στην Ουκρανία και «δεν είναι αδύνατο» 

ο Ρώσος ηγέτης να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τακτικά μέσα κατά της αντίστασης στο Κίεβο. 

Αυτή τη στιγμή, η πιο πιθανή υπόθεση είναι ο πειραματισμός του υποβρυχίου drone Poseidon εξοπλισμένου με ατομική κεφαλή, με το παρατσούκλι «το όπλο της Αποκάλυψης», όπως σημειώνει η ιταλική Formiche.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να διατάξει πυρηνική δοκιμή κοντά στην Ουκρανία. 

Συναγερμό σήμανε η βρετανική εφημερίδα «The Times» , η οποία στις στήλες της αναφέρει μια πληροφορία που έστειλε το ΝΑΤΟ στα κράτη μέλη του, μια αναφορά της Υπηρεσίας Πληροφοριών που προειδοποιεί τους συμμάχους για πιθανές ενέργειες βίας από τη Μόσχα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «δεν είναι αδύνατο» ο ηγέτης του Κρεμλίνου να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. 

Αυτή τη στιγμή, η πιο πιθανή υπόθεση περιορίζεται σε αυτή την άσκηση ή μιας δοκιμής από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες ότι ο Πούτιν μπορεί να αποφασίσει να εκτοξεύσει τακτικές πυρηνικές κεφαλές απευθείας στο ουκρανικό έδαφος.

Ατομική δοκιμή στη Μαύρη Θάλασσα;

Η πιο πιθανή περιοχή για την ενδεχόμενη δοκιμή, αναφέρουν οι Times επικαλούμενοι πηγή υψηλού επιπέδου στη Δυτική Άμυνα, θα ήταν η Μαύρη Θάλασσα, όπου θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα στο Κίεβο και τους συμμάχους του στον Ατλαντικό, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες συνέπειες της άμεσης χρήσης της εναντίον των Ουκρανών, καθώς και μείωση του κινδύνου «να χτυπήσει κατά λάθος μια ρωσική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα όπως το Μπέλγκοροντ», όπως εξηγεί η πηγή που επικαλείται η εφημερίδα του Λονδίνου. 

Μεταξύ των υποθέσεων, η Μόσχα θα μπορούσε να αποφασίσει να δοκιμάσει το δικό της υποβρύχιο drone Poseidon εξοπλισμένο με ατομική κεφαλή με το παρατσούκλι «το όπλο της αποκάλυψης».

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Οι προειδοποιήσεις των Times έλαβαν άμεση ανταπόκριση από το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ , ο οποίος είπε ότι η Μόσχα δεν θέλει «να λάβει μέρος στην πυρηνική ρητορική των δυτικών μέσων ενημέρωσης και πολιτικών».

 Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, στην πραγματικότητα, θα ήταν τα πρακτορεία Τύπου και οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές πολιτικές ηγεσίες να φυσήξουν στη φωτιά της πυρηνικής απειλής, που ορίστηκε από τον Πεσκόφ ως «ασκήσεις πυρηνικής ρητορικής».

Το μυστηριώδες τρένο

Για να αυξηθούν περαιτέρω οι δυτικές ανησυχίες, υπήρξε επίσης η είδηση, για την οποία αυτή τη στιγμή αμφισβητείται, ότι ένα τρένο που διαχειρίζεται οι Ρωσικές Στρατηγικές Δυνάμεις κατευθυνόταν προς την Ουκρανία.

 Οι εικόνες της συνοδείας εμφανίστηκαν στα κανάλια του Telegram υπέρ του Κρεμλίνου και έδειχναν την κίνηση ενός τεράστιου εμπορευματικού τρένου που πιθανότατα απασχολείται από τον στρατό. 

Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, η οποία τράβηξε τις εικόνες, αυτοί οι τύποι τρένων χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων και προσωπικού και λειτουργούσαν στη 12η Κεντρική Διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τη μονάδα που ελέγχει η Μόσχα το πυρηνικό οπλοστάσιο. 

Η ανάλυση επιβεβαιώθηκε επίσης από τον Πολωνό αναλυτή Konrad Muzyka, στον οποίο κατέληξαν σχετικά οι  Times ,  που σύμφωνα με την αρμόδια για το τρένο μονάδα θα διαχειριζόταν επίσης «πυρηνικά πυρομαχικά, την αποθήκευση, τη μεταφορά και την παράδοσή τους στις μονάδες».

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος