Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα: «Όλα είναι έτοιμα, φορέσαμε την πανοπλία μας»

 
«Όλα είναι έτοιμα, φορέσαμε την πανοπλία μας» απειλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας το «μία νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», μια μόλις ημέρα μετά το τετ α τετ Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ όπου έγινε μια προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων (κεντρική φωτογραφία), μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και κυρίως την αμερικανική στρατιωτική κινητικότητα στην Αλεξανδρούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι έχουν προειδοποιήσει για το θέμα αυτό ακόμη και τις ΗΠΑ.


«Φυσικά, έχουμε προειδοποιήσει για αυτό το θέμα.


»Με την Αμερική επίσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνάς μας συναντήθηκε με τον συνομιλητή του και συζήτησαν για αυτό το θέμα.


»Υπήρχε μάλιστα και συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τώρα.


»Ο υπουργός μας είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει αυτά τα θέματα με τους συνομιλητές του σε αυτές τις συναντήσεις.


»Το αποτέλεσμα θα το συζητήσουμε με τον Χουλουσί Πασά, όταν επιστρέψει και συναντηθούμε.


»Βλέπουμε βέβαια τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη ή σε διάφορα νησιά.


»Από τη στιγμή που φορέσαμε την πανοπλία μας και πήραμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας τρομάζει τίποτα.


»Έχουμε λάβει μέτρα, όλα είναι έτοιμα.


»Επομένως, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Ας το σκεφτούν».


Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο όριο που εξαντλείται η υπομονή της Τουρκίας, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν απάντησε:


«Αυτή η δουλειά δεν έχει ημερομηνία.


»Μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά, αυτό είναι ξέχωρο και θα καταγραφεί στην ιστορία.


»Αλλά εδώ δεν μπορούμε να δώσουμε ημερομηνία.


»Πού, τι θα συμβεί, πότε θα συμβεί, μπορεί να συζητηθεί;».


Το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ

Των δηλώσεων του Ερντογάν είχε προηγηθεί το τετ α τετ του τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, που σηματοδοτεί την πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων μετά την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας.


Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών Άμυνας, έγινε μια προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.


Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε ότι για να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα πρέπει να σταματήσουν οι απειλές της Άγκυρας.


Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πιθανοί τρόποι μείωσης της έντασης, ενώ υπήρξε ικανοποίηση από τη συζήτηση, με την Αγκυρα πάντως να επιμένει στα περί διμερούς διαλόγου.


«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους και μέσω διαλόγου.


»Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία των συχνότερων συναντήσεων και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ακάρ.

https://www.tribune.gr/politics/news/article/832925/o-erntogan-epivevaiose-oti-tha-epitethei-stin-ellada-ola-einai-etoima-foresame-tin-panoplia-mas.html