Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Στρατηγικός έταιρος απο αιώνιος εχθρός


 Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή ίσως έκοψε και τον τελευταίο κάβο που τον συνέδεε στο «δυτικό λιμάνι». Και απέπλευσε πλησίστιος για Μόσχα.

Επιστρέφοντας από το Καζακστάν, όπου συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, απάντησε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ:


«Μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη.


»Όπως αναφέρθηκε, η Θράκη θεωρείται ως το πιο κατάλληλο μέρος για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου.


»Μαζί με τον κ. Πούτιν έχουμε δώσει εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και το αρμόδιο όργανο από τη ρωσική πλευρά να πραγματοποιήσουν κοινή μελέτη.


»Θα κάνουν αυτή τη δουλειά εκεί.


»Ελπίζω ότι θα δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο διανομής εκεί, όπου είναι το καταλληλότερο μέρος».


Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τις χαμένες ποσότητες από τους αγωγούς Nord Stream μέσω του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για την προμήθεια του φυσικού μας αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας στην Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης».


«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη» είπε σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος προς τον Τούρκο ομόλογό του.


«Οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις» πρόσθεσε ο Πούτιν.


Η αποδοχή από τον Ερντογάν της πρόταση που ήδη έχει απορριφθεί με συνοπτικές διακασίες από την ευρωπαϊκή και κυρίως τη Γαλλική πλευρά με την επισήμανση ότι ο Ευρώπη δεν θέλει πλέον το φυσικό αέριο της Ρωσίας επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία, υπό την ηγεσία του βρίσκεται σε πλήρη αποδρομή από τη Δύση.


Βεβαίως από τη μια εμφανίζεται να παρακαλά για ένταξη της ΕΕ, για οπλικά συστήματα και βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα κάνει ότι μπορεί να κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας.


Από τη μια πλευρά ο Ερντογάν είναι συνομιλητής του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι (παρέχοντας και τουρκικά drones στην Ουκρανία), αλλά παράλληλα δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις της Δύσης για τον Πούτιν, ενώ η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων του με τον Ρώσο πρόεδρο, ειδικά μετά τη συνάντησή τους στο Σότσι τον Αύγουστο, έχει προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ.


https://www.tribune.gr/world/news/article/832914/erntogan-kai-poytin-stinoyn-kentro-fysikoy-aerioy-sti-thraki-i-toyrkia-echthros-tis-dysis.html