Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Προοίμιο μείζονας κρίσης: Άσκηση επιστράτευσης στην Τουρκία- Ο Ερντογάν συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο για την ενίσχυση της ΑΣΔΕΝ στα νησιά!


Πολεμικό κλίμα επικρατεί στην Τουρκία με τον Στρατό να προχωρά σε στρατιωτικές προετοιμασίες που δείχνουν επικείμενη “θερμή αντιπαράθεση” με την Ελλάδα. 
Μετά τις σειρήνες πολιτικής άμυνας που ήχησαν στην Μερσίνα, ο τουρκικός Στρατός προχώρησε στην διεξαγωγή άσκησης επιστράτευσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν, συγκαλεί σήμερα υπουργικό συμβούλιο με θέμα την Ελλάδα και την στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου στον απόηχο των κατασκοπευτικών φωτογραφιών που τράβηξαν Bayraktar TB2 από την ενίσχυση των δυνάμεων της ΑΣΔΕΝ σε Λέσβο και Σάμο.


Με τις εικόνες αυτές ο Ερντογάν προσπαθεί να στοιχειοθετήσει το αφήγημά του περί παράβασης Συνθηκών από την πλευρά της Ελλάδας που στρατικοποιεί νησιά. Σταδιακά οι Τούρκοι χτίζουν ένα νέο αφήγημα περί «αυτοάμυνας» προκειμένου να δικαιολογηθεί η τουρκική επίθεση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για νησιά υπό κατοχή και προειδοποιεί ότι «θα έρθουμε ένα βράδυ». Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, και άλλοι υπουργοί, αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών με το πρόσχημα της στρατιωτικοποίησης, και έρχεται μετά το υπουργείο Άμυνας με τις φωτογραφίες που δείχνουν μεταφορά τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Σάμο «κάτω από τη μύτη της Τουρκίας».


ADVERTISEMENT

Στο πλαίσιο αυτό της “ετοιμότητας” των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο από την άσκηση επιστράτευσης με την επονομασία Γινλντιρίμ με εφέδρους να προσέρχονται στους χώρους επιστράτευσης, να τους γίνονται εργονομικές μετρήσεις, να παραλαμβάνουν ρουχισμό και οπλισμό και να πραγματοποιούν ακόμα και βολές με το ατομικό τους τυφέκιο και πιστόλι.
Άσκηση επιστράτευσης στο Ερζερούμ

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ξεκίνησε στο Ερζερούμ η «Γιλιντιρίμ 2022». Η τουρκική ηγεσία κάλεσε εφέδρους, ιδιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς που ολοκλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία πριν από χρόνια. Η άσκηση στοχεύει στη δοκιμή του συστήματος κινητοποίησης προσωπικού, οχημάτων, αγαθών και υπηρεσιών, των αλληλεπιδράσεων μεταξύ υπουργείων, δημόσιων φορέων και οργανισμών και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση επιστράτευσης και πολέμου.

Η άσκηση διεξήχθη στον Στρατώνα Στρατηγού Φικρέτ Έσεν του 109ου Συντάγματος Πυροβολικού .11 δημόσιοι φορείς συμμετείχαν στην άσκηση.

Ο συνταγματάρχης Πυροβολικού Ilkay Günay, Διοικητής του 109ου Συντάγματος Πυροβολικού, είπε:

«Ο στόχος της άσκησης “Γιλντιρίμ 2022” είναι να ετοιμαστούν οι πόροι της χώρας για να χρησιμοποιηθούν γρήγορα σε περίπτωση κινητοποίησης και πολέμου.

Αυτό είναι δυνατό μόνο με καλές προετοιμασίες κινητοποίησης σε καιρό ειρήνης. Εκπαιδεύσεις και ασκήσεις κινητοποίησης πραγματοποιούνται για να δοκιμαστούν οι κοινές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των υπουργείων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών και των ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση επιστράτευσης και πολέμου, καθώς και για την εκπαίδευση και προετοιμασία του εφεδρικού προσωπικού.Δείτε το βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Τούρκοι


Υπουργικό συμβούλιο για την Ελλάδα συγκαλεί ο Ερντογάν

Την «ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της Ελλάδας σε αποστρατικοποιημένα νησιά» θα συζητήσει μεταξύ άλλων τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρει η Daily Sabah δε το θέμα θα τεθεί «εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τουρκικές πηγές τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) που εκτελούσαν πτήσεις στο Αιγαίο εντόπισαν κίνηση και «διαπίστωσαν ότι δύο ελληνικά αποβατικά βρίσκονταν καθ’ οδόν προς Λέσβο και Σάμο».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ «αποκαλύφθηκε» ότι τα εν λόγω πλοία παρέδωσαν στη Λέσβο 23 τεθωρακισμένα και 18 στη Σάμο. Υποστηρίζουν δε ότι τα τεθωρακισμένα ήταν μεταξύ αυτών που εστάλησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ.Διαβάστε επίσης: Η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο με τον Ελληνισμό: Χιλιάδες αλλοδαποί κινούνται για πολιορκία του Έβρου – Ηχούν σειρήνες επιδρομής στην Μερσίνα (βίντεο)

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα για την Άγκυρα οι εν λόγω «αποδείξεις» αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία, παραβιάζοντας το νομικό τους καθεστώς».

«Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει τις παραβιάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία, καθώς και σε σχέση με τις απωθήσεις κατά των παράτυπων μεταναστών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τονίζει δε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών διεκδικήσεων για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το εθνικά διχασμένο νησί της Κύπρου και το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος».
Τούρκος δημοσιογράφος: “Ο Ερντογάν δημιουργεί την βάση για επίθεση”Την ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να φτιάχνει πολεμικό κλίμα τροφοδοτώντας τα τουρκικά ΜΜΕ με διαρροές του υπουργείου Άμυνας, εικόνες που ελήφθησαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι προφανές ότι εβρισκόμενα σε αποστολή κατασκοπίας παρακολούθησαν μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλου πολεμικού υλικού που φέρεται στο τουρκικό ρεπορτάζ να έγινε σε Λέσβο και Σάμο στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο παρουσιαστής του CNNTurk Κααν Τεμελτάς προλόγισε το σχετικό ρεπορτάζ-προβοκάτσια ως εξής:

«Υπάρχουν στιγμές που η Ελλάδα παραβαίνοντας την διεθνή νομοθεσία μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα που της δόθηκαν από τις ΗΠΑ, σε μη στρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου».

Άμεση η απάντηση της Αθήνας σε αυτή την απόπειρα προβοκάτσιας με κύκλους του ΥΠΕΘΑ και στρατιωτικές πηγές να επισημαίνουν: «Προφανής επιθετική κίνηση που δείχνει πως τα νησιά μας κατασκοπεύονται. Υπενθυμίζουμε πως κάθε τι που απειλείται δεν αποστρατικοποιείται.»

O Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ, αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος της Cumhuriyet τόνισε:

“Το να μεταφέρουν αμερικανικά όπλα στα νησιά τα οποία βρίσκονται κάτω από τη μύτη της Τουρκίας ως αποτέλεσμα σημαίνει πως η Ελλάδα θέλει να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα:

“Στα προβλήματα που έχω εγώ μαζί σου, έχω από πίσω μου την στήριξη των ΗΠΑ. Και όπως βλέπετε και οι ΗΠΑ δεν αντιδρούν.

Από την εποχή της απομόνωσης της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, οι ΗΠΑ βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία”.

Ο δημοσιογράφος Ντενίζ Ζειρέκ της εφημερίδας Soczu τόνισε:

“Ίσως η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την βάση, την υποδομή για το “ξαφνικά θα έρθουμε ένα βράδυ”.

Αν αυτά τα θέματα γίνονται ζήτημα εσωτερικής πολιτικής, χάνεται ο έλεγχος.

Αν μπορούσατε θα έπρεπε να είχατε εμποδίσει αυτά τα πλοία με τα τεθωρακισμένα πριν φτάσουν στα νησιά.

Δηλαδή από αυτή την ώρα και μετά τι θα κάνει η Τουρκία;

Θα κάνει απόβαση ή στρατιωτική επιχείρηση ή θα βομβαρδίσει την Λέσβο;

Eδώ μιλάμε για ένα νησί της Λέσβου που είναι τεράστιο και έχει κατοίκους και πόλεις”.

Δείτε το απόσπασμα στο βίντεο από το 5.18

Εικόνες από την άσκηση επιστράτευσης της Τουρκίας

Image

Image

Image

Bayraktar TB2 παρακολουθεί τις κινήσεις μας σε Σάμο και Λέσβο