Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία -Vid-


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου μερική επιστράτευση στη Ρωσία επικαλούμενος απειλές εκ μέρους της Δύσης.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η νέα εξέλιξη έρχεται με στόχο την απελευθέρωση του Ντονμπάς, όπως είπε - ο Βλαντίμιρ Πούτιν- η Δύση σκοπεύει να καταστρέψει τη Ρωσία κι ότι προσπάθησε να μετατρέψει το λαό της Ουκρανίας σε τροφή για κανόνια.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε: «Οι πολίτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και άλλων περιοχών είναι ελεύθερες από το ναζιστικό καθεστώς».

«Θα μιλήσουμε για τα βήματα προστασίας της κυριαρχίας μας, την υποστήριξη της βούλησης και της επιθυμίας των πολιτών μας να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη βούλησή τους», ξεκαθάρισε ο Πούτιν σχετικά με τα επερχόμενα δημοψηφίσματα στις τέσσερις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να «μπλοκάρουν» οποιαδήποτε ανεξαρτησία και ανάπτυξη.

«Για να επιβάλουν τη θέλησή τους με βάναυσο τρόπο σε άλλους ανθρώπους. Ο στόχος της Δύσης εξακολουθεί να είναι η αποδυνάμωση και η καταστροφή, το λένε ανοιχτά», τόνισε ο Πούτιν.

 



«Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς»

«Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος», τόνισε, επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι. Απευθυνόμενος, δε, σε όσους επιστρατευτούν τους διαβεβαίωσε ότι «θα δοθούν όλα τα προνόμια που έχουν όλοι όσοι είναι ήδη εν υπηρεσία».

Παράλληλα διακήρυξε ότι «στηρίζει» την απόφαση των κατοίκων περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη σε Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια.

Η μερική επιστράτευση θα ξεκινήσει σήμερα, διευκρίνισε. «Θα τονίσω ότι οι Ρώσοι πολίτες που καλούνται στο πλαίσιο της επιστράτευσης θα έχουν όλα τα προνόμια όσων υπηρετούν με σύμβαση», τόνισε.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε στη Δύση ότι η Ρωσία διαθέτει σύγχρονα όπλα καταστροφής, λέγοντας: «Δεν μπλοφάρω».

Το Λονδίνο λέει πως οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά

Η σημερινή ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ' αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

«Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση - δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν.

Νωρίτερα ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία έχει «πολλά όπλα για να απαντήσει» σ' αυτό που αποκάλεσε δυτικές απειλές και τόνισε πως δεν μπλοφάρει.

Το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.