Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Βόμβα: Η Γερμανία κρατικοποιεί το μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου!


Στο χειρότερα, έως τώρα τουλάχιστον, πληγέν θύμα της ενεργειακής κρίσης εξελίχθηκε η γερμανική εταιρεία Uniper, καθώς έχει ανακοινώσει ζημίες ύψους 12,3 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
 Αιτία είναι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία που, όπως δηκτικά τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας, μετέτρεψε τη Uniper σε «πιόνι» στη διελκυστίνδα ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Μόσχα.

Τον περασμένο μήνα το Βερολίνο αποφάσισε να χορηγήσει κρατική ενίσχυση ύψους 15 δισ. ευρώ στη Uniper, καθώς η γερμανική εταιρεία, που υπό κανονικές συνθήκες εισάγει τον μεγαλύτερο όγκο ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, κυριολεκτικά «γονάτισε» οικονομικά όταν αναγκάστηκε να καταβάλει πολύ υψηλότερες τιμές για την αγορά ενέργειας από άλλους προμηθευτές.

Εν τέλει όμως…

Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της. «Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.