Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Πατριάρχης Μόσχας: ''Θέλουν να επιβάλουν ένα μοντέλο ότι δεν υπάρχει καλό και κακό''


Στην Ιερά Μονή Ντονσκόι και ενώπιον της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Στην Ρωσία η 1η Σεπτεμβρίου εορτάζεται και ως Ημέρα της Γνώσης, και την ημέρα αυτή, η Εκκλησία της Ρωσίας προσεύχεται για δασκάλους και μαθητές.

Στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Κύριλλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ρωσίας σήμερα, αλλά και στην πάλη που υπάρχει μεταξύ καλού και κακού.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, ας ελπίσουμε στη Μεσιτεία της Παναγίας μας, και ας προσφέρουμε θερμή προσευχή στην αγία εικόνα Της, να προστατεύει την Πατρίδα μας που είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε αν χρειαστεί» - ανέφερε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επίσης ο κ. Κύριλλος σε άλλο σημείο συμπλήρωσε: "Ο Κύριος είναι μαζί μας, γιατί η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Βέβαια μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί και να πει γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση ειναι απλή: γιατί αν και άνθρωποι με αδυναμίες προσπαθούμε να ζούμε σύμφωνα με την αλήθεια του Θεού, σύμφωνα με το θέλημά του και σύμφωνα με τις εντολές του".

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης ανέφερε ότι "σήμερα πρέπει να προσευχόμαστε ιδιαίτερα για την πατρίδα μας, διότι υπάρχει «μια πάλη του καλού ενάντια στο κοσμικό κακό».

"Ο διάβολος θέλει να καταστρέψει το μεσοθωράκιο μεταξύ καλού και κακού! Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν διακρίνουν τι είναι καλό και τι κακό, διότι παντού στον κόσμο εργάζονται ισχυρές δυνάμεις προπαγάνδας, διαμορφώνοντας μια κοσμοθεωρία με την σύγχρονη κουλτούρα. Θέλουν οι άνθρωποι να πάψουν να διακρίνουν το καλό από το κακό, και έτσι θα ανήκουν στο κακό, χωρίς κανένα συμβιβασμό» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας.

Ακόμη ο Πατριάρχης ανέφερε ότι η Ρωσία έχει μια ιδιαίτερη αποστολή ως χώρα, με το να μην επιτρέπει στις ισχυρές δυνάμεις προπαγάνδας να αναμειγνύουν τις έννοιες, ώστε ο άνθρωπος να μην διακρίνει το κακό από το καλό.

"Προσπαθούν να μας επιβάλουν ένα μοντέλο ότι δεν υπάρχει καλό και κακό, παρά μόνο πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και ο καθένας θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το πρότυπο που του ταιριάζει. Αν όμως αυτό το πρότυπο - μοντέλο έρχεται σε αντίθεση με το θέλημα του Θεού, εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Οι γνωστικοί του κόσμου, δεν απαντούν ποτέ σε μια τέτοια ερώτηση! Επομένως, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια πάλη εναντίον του καλού και του κακού" - πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Κύριλλος.