Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Τουρκία: Οργή για την ομιλία του δημάρχου Σμύρνης στη συναυλία για την «απελευθέρωση» της πόλης -Vid-


Στη Σμύρνη, όπου χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν και άλλοι ξεριζώθηκαν, γιορτάστηκε το βράδυ της Παρασκευής (09.09.2022) η “απευλευθέρωση” της πόλης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται σε όλη την Τουρκία, για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Δεν ήταν μία… απλή συναυλία με τον πασίγνωστο τραγουδιστή, Ταρκάν. Ήταν ένα show υπερπαραγωγή, με παρελάσεις, χορευτές, εντυπωσιακά εφέ και γιγαντοοθόνες 1.300 τ.μ., στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η ομιλία του έγινε trend στο Twitter και ακολούθησαν οι επίσημες δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΠ), Ομέρ Τσελίκ, αλλά και από τον αντιπρόεδρο Χαμζά Νταγ.

“Είναι απαράδεκτο, αυτοί που πρέπει να καταδικάσουν τις εχθροπραξίες εναντίον της χώρας μας, στην επέτειο της απελευθέρωσης της όμορφης Σμύρνης μας από την εχθρική κατοχή, να στοχοποιούν την Οθωμανική Αυτοκρατορία… Υπάρχουν εκείνοι, των οποίων η όλη πολιτική αποστολή βασίζεται στο να πολεμήσουν τη Δημοκρατία μας και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η μάχη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια από τις μεγάλες ρίζες της Ιστορίας μας, είναι επίθεση στην ταυτότητα του έθνους μας”, ανέφερε ο Τσελίκ.

Από την πλευρά του, ο Νταγ, σε πιο υψηλούς τόνους, σχολίασε το γεγονός ότι ο δήμαρχος Σμύρνης δεν “τόλμησε” να αναφέρει τη λέξη “Έλληνας” (η λέξη που έγινε trend στο Twitter, σ.σ. Yunan). “Η ομιλία είναι μια μεγάλη προσβολή για τη Σμύρνη μας, της οποίας η Ιστορία είναι γεμάτη πόνο και ηρωισμό. Αποκαλεί τους Οθωμανούς προδότες, αλλά δεν μπορεί καν να αναφέρει το όνομα του κατοχικού Έλληνα. Γιορτάστε στην Αθήνα». έγραψε στο Twitter.