Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Δεκάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες διαδήλωσαν υπέρ νέων χωρών & επιστράτευσης – 1 εκατ. πολίτες σε 60 πόλεις σε όλη την Ρωσία


Δεκάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες κατέκλυσαν την Κόκκινη Πλατεία σήμερα στην Μόσχα σε μια κινητοποίηση που οργανώθηκε αυθόρμητα μέσω κοινωνικών δικτύων, για τα στηρίξουν τα δημοψηφίσματα σε Ντονμπάς, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια και μέρυς του Νικολάεφ, αλλά και την προσπάθεια μερικής επιστράτευσης που αποφασίστηκε.
Περίπου 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στο Γκρόζνι, στην Τσετσνία.

Διαδηλώσεις στήριξης έγιναν εξάλλου σε 60 πόλεις στη Σιβηρία και τη ρωσική Άπω Ανατολή με συμμετοχή συνολικά, περίπου 1.000.000 Ρώσων πολιτών.

Ο όγκος των συγκεντρωμένων σε αντίθεση με τις αναιμικές συγκεντρώσεις μερικών δεκάδων σε ολόκληρη την Ρωσία διαδηλωτών κατά της μερικής επιστράτευσης, είναι εντυπωσιακός, με την δημοφιλία του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν βάσει όλων των ερευνών να κυμαίνεται μεταξύ 72 και 78%!



Οι Μοσχοβίτες κυμάτιζαν τις σημαίες των νέων δημοκρατιών που θα ενταχθούν στην Ρωσική Ομοσπονδία αν το αποφασίσουν οι πολίτες τους στα δημοψηφίσματα που ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται την Τρίτη.

Η μερική επιστράτευση ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά με περίπου 45.000 άνδρες να έχουν παρουσιαστεί στα κέντρα στρατολόγησης.

Οι υπόλοιποι θα παρουσιαστούν σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες.

Στην πλατεία Μανέζ, το πλήθος συγκεντρώθηκε απέναντι από το άγαλμα του στρατάρχη Ζούκοφ, του σημαντικότερου ίσως στρατιωτικού ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην εξέδρα που είχε στηθεί με την ευκαιρία αυτήν, ανέβηκαν πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων για να υπερασπιστούν, ο ένας μετά τον άλλο, τα δημοψηφίσματα.

«Για την ελευθερία», «Η αρχή μιας νέας κοινής ιστορίας» ή «Όλοι μαζί στην ιστορική στιγμή» ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν σημαίες με το γράμμα «Ζ», το σύμβολο της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ή πορτοκαλομαύρες κορδέλες του Αγίου Γεωργίου, το σύμβολο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε πολλά πλακάτ ήταν γραμμένο το σύνθημα «Δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας», ένα μήνυμα προς τους ρωσόφωνους κατοίκους του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και του Νικολάεφ που έχουν υποφέρει από το ουκρανικό καθεστώς.

Στην Αγία Πετρούπολη συγκεντρώθηκαν επίσης μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές γύρω από το φρούριο Πέτρου και Παύλου, το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένας 20χρονος φοιτητής, ο Σεργκέι Κορζούνοφ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στηρίζει τα δημοψηφίσματα γιατί «αν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, εμείς δεν θα διαφωνήσουμε».
Λίγο μακρύτερα, ο 40χρονος Βίκτορ Σουβόροφ είπε ότι «Αυτά τα δημοψηφίσματα είναι ένα βήμα προς την ειρήνη», θέλει να πιστεύει.
«Οι κάτοικοι (των περιοχών που θέλει να ενσωματώσει η Ρωσία) υποφέρουν εδώ και οκτώ χρόνια», είπε η Άννα Γκλαζκόβα, μια γυναίκα 58 ετών, για να δικαιολογήσει την παρουσία της στη συγκέντρωση.

Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και η Ναταλία (δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της) επειδή «οι άνθρωποι του Ντονμπάς και των άλλων περιοχών περιμένουν τη βοήθειά μας αφού τους σκότωσαν, τους κατέστρεψαν, τους βομβάρδισαν».