Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Συνεχώς ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολιασμένων που εισάγονται στις ΜΕΘ: Καμπανάκι στην έκθεση του ΕΟΔΥ


 Χρέος του υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων της επιτροπής να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που βρίσκονται σε ΜΕΘ διαρκώς αυξάνεται και, από εκεί που τον Σεπτέμβριο αποτελούσε το 15%, σήμερα αγγίζει το 30% ή ακόμα και το 40%, κάτι που προκαλεί μεγάλα ερωτήματα από τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Με άλλα λόγια, ένας στους τρεις διασωληνωμένους ασθενείς είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Ενδεικτικά, η αναλογία εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων στις ΜΕΘ τον περασμένο Αύγουστο ήταν 7,27% έναντι 92,73%.

Τον Οκτώβριο του 2021, η αναλογία έφτασε το 15,2% έναντι 84,8%, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 οι εμβολιασμένοι στις ΜΕΘ ανέρχονταν στο 21,53% έναντι των ανεμβολίαστων, που αποτελούσαν το 78,47%.

Το καμπανάκι, όμως, χτύπησε στην έκθεση του ΕΟΔΥ της Πέμπτης, όπου φάνηκε πως το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που νοσούν ανέρχεται στο 35,63%.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία συνιστούν μια μεγάλη ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς μπορεί ο πλήρης εμβολιασμός να μην απέτρεπε τη νόσηση, αλλά τουλάχιστον εξασφάλιζε πως ο ασθενής δεν θα έρθει αντιμέτωπος με επιδείνωση της κατάστασής του ή τη διασωλήνωση.

Ομως, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα και φαίνεται πως ο εμβολιασμός δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια έναντι της πανδημίας, κάτι που άλλωστε πολλοί επιστήμονες είχαν παρατηρήσει στο παρελθόν, αλλά λοιδωρήθηκαν ως… ψεκασμένοι!

Οι εκτιμήσεις των ειδικών και των καθηγητών ποικίλλουν, καθώς ορισμένοι τονίζουν πως το συγκεκριμένο γεγονός είναι αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των πλήρως εμβολιασμένων, θεωρώντας έτσι λογική και την αύξηση του ποσοστού τους που βρίσκεται στις ΜΕΘ, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι η αύξηση οφείλεται στον παράγοντα «χρόνος».

Δηλαδή, αναφέρουν πως, όταν έχει παρέλθει το εξάμηνο από το εμβόλιο, τότε οι άμυνες του οργανισμού είναι πιο αδύναμες.

Είναι χρέος του υπουργείου Υγείας και των επιστημόνων της επιτροπής να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να σταματήσουν να κρύβουν κάτω από το χαλί στοιχεία τα οποία γεννούν προβληματισμό και χρήζουν απαντήσεων.

https://www.pronews.gr/ygeia/synexos-anevainei-o-arithmos-ton-emvoliasmenon-pou-mpainoun-stis-meth-kampanaki-stin-ekthesi-tou-eody/