Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Ζαχάροβα: «Απαιτούμε απαντήσεις από τις ΗΠΑ για τα βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία»


Σε υψηλούς τόνους η Ζαχάροβα
Σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα με τα εργαστήρια παρασκευής βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. 
Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, εξαπέλυσε σήμερα ολομέτωπη επίθεση στις ΗΠΑ, απαιτώντας απαντήσεις.

«Δεν γνωρίζουμε πόσα χρόνια αναζητούσαν ευκαιρίες να αναπτύξουν αυτά τα όπλα» είπε η Ζαχάροβα και συνέχισε: «τι έκανε το υλικό αυτό εκεί; Δεν έχετε σύνορα με τη χώρα αυτή, δεν έχετε στρατιωτικές δυνάμεις υπό το κάλυμμα της επιστημονικής ανακάλυψης. Τι έκαναν οι εμπειρογνώμονες που έδιναν οδηγίες στους Ουκρανούς τι να κάνουν;» δήλωσε σε υψηλούς τόνους η Ρωσίδα εκπρόσωπος Τύπου.

«Σήμερα θα θέλαμε απαντήσεις, ο κόσμος πρέπει να μάθει τι σκοπό είχατε εκεί; Ποιος ήταν ο σκοπός του προγράμματος; Ποιος ήταν ο όγκος των επενδύσεων για τις βιολογικές έρευνες στην Ουκρανία;» συνέχισε η Ζαχάροβα.
«Πλέον δεν ζητάμε απαντήσεις, απαιτούμε. Μιλάμε για την προσπάθεια της ουκρανικής επιστημονικής κοινότητας να αναπτύξει ιούς. Στα ουκρανικά εργαστήρια υπήρχαν στελέχη βιολογικών ιών. Η καταστροφή του υλικού αυτού διατάχθηκε για να κρυφτούν πληροφορίες. Καταστράφηκε το σύνολο;» αναρωτήθηκε η κυρία Ζαχάροβα.

«Την εντολή έδωσε το υπουργειο Υγείας της Ουκρανίας. Και ποιος ήταν ο επικεφαλής; Ποιος ήταν αυτός που ενεπλάκη στην υγειονομική προστασία; Κατεστράφη πλήρως το υλικό ή όχι; Και πώς μπορούμε να το ελέγξουμε; Μήπως βρίσκεται στα χέρια ακραίων στοιχείων και πώς μπορούμε να το ελέγξουμε αυτό;» ρώτησε η Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος Τύπου είπε, ακόμα, ότι «το προσωπικό των ουκρανικών εργαστηρίων έλαβε στις 24 Φεβρουαρίου έγγραφα για την απομάκρυνση ιών χολέρας και άλλων ασθενειών που αποθηκεύονταν στα εργαστήρια και υπάρχουν έγγραφα γι’ αυτό».

«Τα βιολογικά όπλα, όπως καταλαβαίνετε, έχοντας ζήσει την εμπειρία του κορωνοϊού, είναι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις. Όλες οι χώρες αντί να διαβάζουν τα σκουπίδια σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για την τύχη αυτών των βιολογικών όπλων» ανέφερε η Ζαχάροβα «κουνώντας το δάχτυλο» στη Δύση.

Στη συνέντευξη Τύπου πριν από λίγο η Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία θα προτιμούσε να πετύχει μέσω συνομιλιών τους στόχους της στην Ουκρανία και ότι δεν σχεδιάζει την ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι.