Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Στη Δυτική Ουκρανία ουνίτες κατέλαβαν ναό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας


 

Οπαδοί της Ουκρανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατέλαβαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παντάνασσας

Χωριό Τσενιάβα, 1 Μαρτίου του 2022

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2022, στην Ουκρανία, στο χωριό Τσενιάβα της περιοχής Κολομίϊσκιϊ στην περιφέρεια Ιβανο-Φρανκόβσκ, οπαδοί της Ουκρανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατέλαβαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παντάνασσας που ανήκει στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως μας ενημερώνει η ιστοσελίδα Patriarchia.ru.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του εφημέριου της κοινότητας, του Πρωθιερέα Γεωργίου Μάλις, οπαδοί της Ουκρανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υπό την καθοδήγηση του ουνίτη κληρικού Μιχαήλ Αρσένιτς κατέλαβαν με βάρβαρο τρόπο το Ναό. Οι επιδρομείς έκοψαν τις κλειδαριές, έσπασαν τις πόρτες και έδιωξαν τους ενορίτες με βία από την εκκλησία, σύμφωνα με το Τμήμα Ενημέρωσης και Διαφωτισμού της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο ιερέας δεν είχε συγκεντρώσει ανθρώπους για την προστασία του ναού προκειμένου να αποφύγει την αιματοχυσία, επειδή οι επιδρομείς κρατούσαν όπλα, ακόμα και αυτόματα.

Οι επιδρομείς νομιμοποιούσαν τις πράξεις τους επικαλούμενη την εμπόλεμη κατάσταση. Από την πλευρά του, ο πατήρ Γεώργιος πρότεινε να προσφέρει τους χώρους του ναού για να μείνουν εκεί οι πρόσφυγες, αλλά η πρότασή του απορρίφτηκε. Στους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επέτρεψαν να πάρουν μαζί τους το αντιμήνσιο, τα ιερατικά άμφια και κάποια εκκλησιαστικά σκεύη.

Την παραμονή, στις 27 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την κυριακάτικη ιερή ακολουθία, εκπρόσωποι της Ουκρανικής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» συνολικά περίπου πενήντα άνθρωποι μπήκαν στην εκκλησία, απαίτησαν από τον εφημέριο και την κοινότητα να «απελευθερώσουν το ναό μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο», απειλώντας τους ότι θα τους καθαρίσουν, σύμφωνα με την ενημέρωση της Ένωσης Ορθόδοξων Δημοσιογράφων.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Παντάνασσας είχε κτιστεί δέκα χρόνια πριν, με χρήματα της κοινότητας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και, σύμφωνα με όλα τα έγγραφα τίτλου ιδιοκτησίας, ο Ναός ανήκει σε αυτήν.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, δεν υπήρχαν στην περιοχή αστυνομικές αρχές, αν και νωρίτερα είχαν υποσχεθεί ότι δίπλα στο ναό θα υπήρχε περίπολος. Εκτός αυτού, ακόμα και μετά από τις κλήσεις που έκαναν στην αστυνομία, παρά τις διαβεβαιώσεις που πήραν, τελικά στο Ναό δεν προσήλθε κανείς αστυνομικός.

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα


Pravoslavie.ru

https://gr.pravoslavie.ru/144776.html