Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Bloomberg: Η Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ – Κοντά σε συμφωνία με τη Ρωσία

 
Τουρκία απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ, καθώς σχεδιάζει να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για να παράγει από κοινού πυραύλους επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.
Αναλυτικότερα, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι η Τουρκία θέλει να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για να παράγει από κοινού πυραύλους και να λάβει τεχνογνωσία για να αναπτύξει τα δικά της αμυντικά συστήματα, ένα βήμα που θα μπορούσε να ενισχύσει την κριτική από τους εταίρους στο ΝΑΤΟ ότι η Αγκυρα απομακρύνεται από το μπλοκ.
«Θα υπογράψουμε συμφωνία αφού συμφωνήσουμε για τις τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την από κοινού παραγωγή ή παραγωγή ορισμένων τμημάτων στην Τουρκία και την ανταλλαγή τεχνολογιών» δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής του κορυφαίου οργανισμού προμηθειών της Τουρκίας, γνωστού ως SSB.
Οι συνομιλίες αποτελούν μέρος της συμφωνίας της Τουρκίας για την αγορά ενός δεύτερου συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και έχουν φτάσει σε ένα «αρκετά ώριμο» στάδιο, δήλωσε ο Ντεμίρ την Παρασκευή στην Άγκυρα. «Η υπογραφή μιας συμφωνίας είναι πολύ κοντά», είπε.

Η Αγκυρα αδιαφορεί για πιθανές κυρώσεις του ΝΑΤΟ

Οι τοποθετήσεις των τούρκων αξιωματούχων δείχνουν ότι η Αγκυρα φαίνεται να αδιαφορεί μπροστά στην προοπτική αμερικανικών κυρώσεων για το θέμα των S-400.
Η Τουρκία επιμένει ότι μπορεί να αγοράσει από τη Ρωσία οπλικά συστήματα, ενώ παράλληλα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ενέκρινε ψήφισμα για την προώθηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η σχετική νομοθεσία έχει στόχο να τιμωρήσει χώρες που πραγματοποιούν σημαντικές αγορές όπλων από τη Ρωσία.

Αφήστε τους S-400

Το πρακτορείο Bloomberg συνεχίζει επικαλούμενο δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να αφήσει στην άκρη τους S-400 προκειμένου να λάβει τα μαχητικά F-35.
Αν η Τουρκία επιθυμεί να επιστρέψει στη διαδικασία παραγωγής των F-35, θα πρέπει να απαλλαγεί από τους S-400, δήλωσε ο ίδιος.
Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να κάνει.

Οι δηλώσεις Ντεμίρ σχετικά με το τουρκικό πρόγραμμα

Ο  Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε, ειδικότερα, ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot εάν οι ΗΠΑ απορρίψουν την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400.
Παράλληλα, ο Ντεμίρ απέρριψε τις ανησυχίες ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προμήθεια ανταλλακτικών για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που έχει ήδη στην κατοχή της η Τουρκία, όπως τα F-16, τα ελικόπτερα τύπου CH-47F Chinook και τύπου UH-60 Black Hawk.
Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ώστε το πρώτο σύστημα S-400 να είναι έτοιμο για ενεργοποίηση τον Απρίλιο.
Ο Ισμαήλ Ντεμίρ σημείωσε ακόμη ότι η Ρωσία έχει υποβάλει πρόταση για να πουλήσει ορισμένο αριθμό μαχητικών Su-35.