Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Πολεμικό το κλίμα στηνΤουρκική βουλή! Έτοιμος για όλα ο Ερντογάν

 
Τουρκία: Εγκρίθηκε και από τη Βουλή η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων έκανε την αρχή και η  εθνοσυνέλευση του τουρκικού κοινοβουλίου έδωσε την τελική έγκριση στη συμφωνία με τη Λιβύη για τη Μεσόγειο
Η γενική εθνοσυνέλευση του τουρκικού κοινοβουλίου έδωσε συνέχεια στην προηγούμενη απόφαση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και ενέκρινε με τη σειρά της το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).
Η Τουρκία και η Λιβύη  υπέγραψαν δυο ξεχωριστές συμφωνίες την Τετάρτη κι ενώ είχε προηγθεί συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σαράι στην Κωνσταντινούπολη. Η μια από τις συμφωνίες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, καθώς προσφέρει στην Τουρκία πρόσβαση στην οικονομική ζώνη σε όλη τη Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, από τη στιγμή που το μνημόνιο έχει ήδη υπογραφεί από τον Ερντογάν και πέρασε κι από τη Βουλή, θα ακολουθήσει η δημοσίευσή του στο επίσημο κυβερνητικό φύλλο και στη συνέχεια θα τεθεί σε άμεση ισχύ.